2024/04/27

 

2023 M. MĖGINDAMI PASIEKTI ISPANIJĄ DINGO DAUGIAU NEI 6000 MIGRANTŲ

Asociatyvi EPA-ELTA nuotrauka

Mažiausiai 6 618 migrantų žuvo arba dingo 2023 m. mėgindami jūra pasiekti Ispaniją – vidutiniškai po 18 per dieną, antradienį pranešė Ispanijos migrantų teisių grupė.

Šis skaičius beveik tris kartus didesnis nei ankstesniais metais, kai dingo 2 390 migrantų, ir didžiausias nuo 2007 m., kai „Caminando Fronteras“ pradėjo rinkti tokius duomenis, per spaudos konferenciją sakė nevyriausybinės organizacijos koordinatorė Helena Maleno.

Tarp dingusiųjų yra 384 vaikai, paskelbė organizacija, remdamasi duomenimis iš žuvusių ar dingusių migrantų šeimų ir oficialia gelbėjimo statistika.

Daugiausia žūčių ir dingimų – 6 007 – įvyko migracijos kelyje iš Afrikos per Atlanto vandenyną į Ispanijai priklausančias Kanarų salas.

Sugriežtinus kontrolę Viduržemio jūroje, šias septynias salas renkasi nuo skurdo ir konfliktų Afrikoje bėgantys žmonės, jie leidžiasi į kelionę dažniausiai perpildytais, vos tinkamais plaukioti laivais, neturėdami pakankamai maisto ir vandens.

„Maršrutas per Atlanto vandenyną tapo pavojingiausiu keliu pasaulyje“, – sakė H. Maleno. Dėl to ji kaltino lėšų trūkumą gelbėtojams ir padidėjusį mėginimų patekti į Ispaniją skaičių.

2023 m. nelegaliai į Ispaniją atvykusių migrantų skaičius beveik padvigubėjo lyginant su ankstesniais metais. Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nelegaliai atvyko 56 852 migrantai – daugiausiai nuo 2018 m., kai jų atvyko 64 298.

Dauguma – apie 70 proc. – atvyko į Kanarų salas, esančias vos už 100 kilometrų nuo šiaurės vakarinės Afrikos pakrantės.

Viljama Sudikienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video