2024/04/27

 

BALTARUSIJOS DIKTATORIUS SUTEIKĖ SAU IMUNITETĄ IKI GYVOS GALVOS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka toliau plečia savo valdžią. Jis ketvirtadienį pasirašė įstatymą, kuris dar labiau apriboja galimų politinių konkurentų galimybes, o jam pačiam užtikrina imunitetą iki gyvos galvos, praneša agentūra AP.

Remiantis naujuoju įstatymu, A. Lukašenka, jei paliks postą, „negalės būti patrauktas atsakomybėn už veiksmus, padarytus vykdant prezidento įgaliojimus“.

Be to, įstatymas užtikrina prezidentui ir jo šeimai valstybės apsaugą visą gyvenimą. Palikęs prezidento postą, diktatorius taptų aukštųjų parlamento rūmų nariu iki gyvos galvos.

Teoriškai naujasis įstatymas galioja kiekvienam buvusiam prezidentui ir jo šeimos nariams. Tačiau iš tikrųjų jis pritaikytas tik 69-erių A. Lukašenkai, kuris valdo Baltarusiją beveik 30 metų – ir šiuo įstatymu tikriausiai mėgina šią poziciją užsitikrinti ir kituose rinkimuose, kurie turėtų vykti 2025 m.

Pavyzdžiui, įstatymas smarkiai sugriežtina reikalavimus būsimiems kandidatams į prezidentus. Opozicijos politikai, pastaraisiais metais pabėgę iš šalies, negalės būti renkami. Kandidatuoti rinkimuose galės tik Baltarusijos piliečiai, kurie mažiausiai 20 metų nuolat gyvena Baltarusijoje ir niekada nėra turėję leidimo gyventi kitoje valstybėje.

Pasak Lietuvoje gyvenančios Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos, naujasis įstatymas yra A. Lukašenkos atsakas į „neišvengiamos ateities baimę“. Ji pati 2020 m. vasarą prezidento rinkimuose rungėsi su A. Lukašenka.

Po tariamo A. Lukašenkos perrinkimo, kurio, be kita ko, nepripažino ES valstybės, S. Cichanouskaja pasmerkė rinkimų klastojimą ir pareiškė iškovojusi pergalę. Autoritariškai Baltarusiją valdantis A. Lukašenka jėga numalšino po rinkimų kilusius masinius protestus. Tūkstančiai žmonių buvo suimti arba pabėgo į užsienį.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video