2024/04/27

 

IDĖJOS, KAIP SUNAUDOTI ŠVENTINIUS LIKUČIUS IR KĄ DARYTI, KAD JŲ NELIKTŲ

Nauji metai prasideda įkvepiančiomis rezoliucijomis, kurios bent sausio darganą padeda išgyventi motyvuotai. Metų pradžia neatsiejama ir nuo maisto, kuris pasitinka ne tik šventiniais likučiais, bet ir dažnu pažadu taupyti, gyventi tvariau ir nešvaistyti.

Kaip šį pažadą paversti realybe bei kokius triukus nesunkiai galime prisijaukinti, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Saikingas vaišingumas, arba mažesnės lėkštės taisyklė

Apklausos rodo, kad mes, Lietuvoje, esame itin vaišingi, o tai turi ir šalutinį poveikį. Norėdami svečius pasitikti patiekalų nukrautais stalais dažnai persistengiame, o nesuvalgytas vaišes tenka išmesti. Norėdami išvengti maisto švaistymo, o kartu ir sutaupyti, galime remtis mažesnės lėkštės bei gramų taisyklėmis.

Pirmoji – labai paprasta: ant stalo dėkime šiek tiek mažesnes nei pratę lėkštes.

Automatiškai į jas krausime mažiau, o prireikus, tiesiog galėsime pakartoti. Valgant iš didelių lėkščių jas norisi užpildyti iki kraštelių, tačiau jei rinksitės mažesnes, galimai ir maisto prireiks mažiau.

Skaičiuokite gramus

Planuodami didesnį ar mažesnį pasisėdėjimą atlikite nedidelius namų darbus ir paskaičiuokite, kiek gramų mėsos ar žuvies reikės vienam jūsų svečiui. Sakoma, kad vienam žmogui pavalgyti pakanka apie 150–200 gramų mėsos, todėl atlikus kelis nesunkius matematinius veiksmus galėsite įsivertinti, kiek vaišių įsigyti ir išleisite tiek, kiek reikia.

Galiausiai, esame svetinga tauta, tad dažnai į svečius atvykstame ne tuščiomis. Todėl ruošiantis šventei imkite domėn, jog stalas greičiausiai pasipildys jūsų draugų bei artimųjų atneštais desertais, užkandžiais ar kitais skanėstais.

Planavimas, arba nepamesti kelio dėl takelio

Tai galioja ir savaitiniams apsipirkimams, ir įvairioms šventinėms progoms. Planavimui pakanka kelių dalykų – biudžeto bei valios iš jo „neišlipti“. O tam padės konkretus produktų sąrašas, kuris tarsi navigacinė sistema leis nenuklysti į neplanuotus parduotuvės skyrius bei išvengti atsitiktinių pirkinių.

Prie šio įpročio sėkmės gali prisidėti vykimas į parduotuves, kuriose išplanavimas bei prekių išdėstymas yra vienodas ir jums nereikia blaškytis ieškant vienos ar kitos prekės.

Verta paminėti ir tai, jog didele prekių gausa pasižyminčiose parduotuvėse mūsų dėmesį gali patraukti tie produktai, kurių sąraše neturime. Todėl dažnai ten, kur prekės jau atrinktos pagal kainos ir kokybės santykį, apsisprendimas bus greitesnis bei, tikėtina, padės sutaupyti.

Gaminimas iš maisto likučių – tvaru, taupu ir gardu

Tikriausiai nėra geresnės progos kalbėti apie receptus iš maisto likučių nei metų pradžia.

Nuo Kalėdų likę kūčiukai, „Panettone“ pyragai ar Naujųjų metų užkandžiai primena, kad švenčių būta dosnių. „Lidl“ ekspertai dalinasi išskirtiniais receptais, kurie naujų metų pradžioje nudžiugins ne tik skrandį, bet ir primins šiltas šventines nuotaikas dar ir dar kartą.

Karšti „Panettone“ pyrago sumuštiniai su sūriu

Ne vienas iš mūsų pastaraisiais metais šventes pasitinkame su gan giliai šaknis mūsų širdyse įleidusiu pyragu „Panettone“. Jį dovanojame ar dažnai gauname dovanų, ir ne po vieną, todėl į naujus metus žengiame su nemenku šių sočių skanėstų likučiu.

Pyragas yra itin mėgstamas ne tik dėl savo burnoje tirpstančio skonio, bet ir dėl to, kad jis gan ilgai gali stovėti negesdamas ir priminti apie praūžusias šventes net ir po kelių savaičių. Vis dėlto, paįvairinti savo racioną ir nustebinti artimuosius galima ne tik pačiu pyragu, bet ir itin populiariais sumuštiniais, kurių pagrindą ir sudaro šis desertas.

Sumuštinių gaminimui jums prireiks vos kelių ingredientų, kurie priklausys nuo to, kas liko jūsų šaldytuve po švenčių. Originaliai „Panettone“ sumuštinių pagrindą sudaro pyragas, pomidorų padažas, jūsų mėgstamas sūris ir kumpis.

Gaminimas:

Pyrago likučius supjaustykite stambiomis riekėmis ir šiek tiek paspauskite, kad išnyktų purumas ir riekelės labiau primintų batoną.

Riekeles rekomenduojama lengvai pakepti svieste, kad jos įgautų dar daugiau skonio.

Lengvai paskurdusias jas patepkite pomidorų padažu, dėkite kumpį ir gausiai užtarkuokite sūriu. Paruoštus sumuštinius 10–15 min. kepkite 180 laipsnių orkaitėje kol sūris maloniai išsilydys.

Nepatikėsite, bet kažkada buvęs pyragas jūsų dieną neabejotinai praskaidrins saldžiai sūriu skoniu, kuris, tikėtina, taps nauja naujųjų metų stalo pažiba.

Visaip ir iš visko užkepti kukurūzų traškučiai

Tai patiekalas, kuris turi tiek laisvės improvizuoti, kiek ir jūsų fantazija. Šiuo atveju pasirinkome klasikinį receptą, nes tikimybė, jog po švenčių savo eilės vis dar laukia traškučiai, kepta paukštiena, sūris ar įvairios užtepėlės, yra gan didelė.

Gaminimas:

Traškučius berkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Ant viršaus dėkite paukštieną, ją prieš tai su šakute lengvai „paplėšius“, tolygiai paskirstykite.

Ant traškučių ir paukštienos dueto dėkite pomidorų ar kito pasirinkto padažo pagal skonį, jei turite – tepamo ar kreminio sūrio, galima pagardinti ir chalapomis, alyvuogėmis, kaparėliais ar paprikomis – tinka viskas, kuo vakar užkandžiavote laikrodžiui mušant 12-tą valandą.

Viską apibarstykite tarkuotu sūriu ar sūrių mišiniu – lengvai sunaudosite ir sūrio lazdeles, varškės sūrį, parmezaną ir pan. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min., kol sūris išsilydys. Skanaus!

„Lidl“ inf. ir nuotraukos

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video