2024/04/28

 

DANIJOS KARALIENĖ PASKELBĖ APIE PASITRAUKIMĄ IŠ SOSTO

Danijos karalienė paskelbė apie pasitraukimą iš sosto. EPA-ELTA nuotrauka

Danijos karalienė Margrethė II paskelbė apie pasitraukimą iš sosto. Ji 2024 m. sausio 14 d. paliks sostą, netikėtai pareiškė 83-ejų monarchė sekmadienio vakarą per televiziją transliuotoje Naujų metų kalboje. „Perleisiu sostą savo sūnui, kronprincui Frederikui“, – sakė karalienė.

Margrethė II nuo 1972 m. sausio 14 d. yra Danijos, Farerų Salų ir Grenlandijos karalienė. Savo pasitraukimo dieną ji bus praleidusi soste lygiai 52 metus.

Savo kasmetinėje, danų įdėmiai klausomoje kalboje Naujųjų išvakarėse, Margrethė užsiminė apie šiais metais jai atliktą nugaros operaciją.

Medicinos personalo dėka operacija esą praėjo  gerai, tačiau paskatino ją pagalvoti apie savo, kaip karalienės, ateitį. Ji norinti Naujųjų išvakarėse pirmiausiai padėkoti – už šilumą ir paramą, kurios sulaukė per savo valdymo metus, kalbėjo monarchė.

Danų žiniasklaida pareiškimą apie pasitraukimą pavadino istoriniu. Tarp smalsuolių, susirinkusių aikštėje prie Amalienborgo rūmų, kilo spontaniški aplodismentai.  

Margrethė visad pabrėždavo, kad nori likti soste iki mirties. Po britų karalienės Elžbietos II mirties 2022 m. rugsėjo 8 d. Margrethė yra ilgiausiai soste sėdinti karalienė moteris.

Margrethė paveldėjo sostą po savo tėvo Frederiko IX mirties 1972 m. sausio 14 d. Visad švytinti ir rūkyti nevengianti valdovė yra mylima gyventojų. Ji itin kūrybinga, domisi menu, laikoma pragmatiška ir kartais šiek tiek netradicine.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video