2024/04/28

 

SEIMAS NUSPRENDĖ: NAIKINAMAS PETRO GRAŽULIO MANDATAS

Parlamentaro mandato netekęs Petras Gražulis teigia, kad šis Seimo sprendimas jo nenustebino. Visgi jis teigia iš politikos niekur nesitrauksiantis ir tikina savo jėgas ketinantis išbandyti Europos Parlamento (EP) rinkimuose. ELTOS nuotrauka

Seimas pirmadienį surengtame nenumatytame posėdyje apsisprendė panaikinti šiurkščiai Konstituciją pažeidusio ir Seimo nario priesaiką sulaužiusio Petro Gražulio mandatą. Mandato netekusiam parlamentarui bus 10 metų uždrausta kandidatuoti į Seimą.

Už P. Gražulio mandato panaikinimą balsavo 86 Seimo nariai, prieš pasisakė 8, susilaikė 4 parlamentarai. Taip pat rasti 7 sugadinti biuleteniai.

Balsavime dalyvavo visų valdančiųjų frakcijų atstovai, taip pat Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“, Darbo partijos, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijų atstovai. Visgi prie balsadėžės nepasirodė Mišrios Seimo narių grupės ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai.

Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių tai yra 85 parlamentarai.

Seimo Statutas leidžia parlamentarui, kuriam taikoma apkalta, bet kurioje apkaltos proceso dalyje, tačiau tik iki balsavimo pradžios atsisakyti Seimo nario mandato. Toks raštu pateiktas pareiškimas turi būti nedelsiant patenkintas, o apkaltos procesas Seime nutraukiamas.

Visgi, P. Gražulis prieš prasidedant posėdžiui patikino, kad mandato atsisakyti neketina.

ELTA primena, kad P. Gražuliui grėsė apkalta ir kitu pagrindu. 2022 m. kovą Vilniaus apygardos teismas P. Gražulį pripažinto kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, jam skirta 15 tūkst. eurų bauda. Teismo teigimu, tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

Šių metų lapkritį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) taip pat atmetė politiko skundą, LAT galutine ir neskundžiama nutartimi paliko galioti apkaltinamuosius žemesnių instancijų teismų sprendimus.

ELTA

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Geriau Petras nei nuteistas gabsys seime.

  • Buvo tiesus, be užuolankų žmogus, nepatika tiems,kam nepataikavo,nepritare kitos pakraipos semo nariam,užtai pila dabar pamazgas tokie gudragalviai, sekmes {Petrui ir toliau kovok.

  • Dėl vaiko padirbimo, tai turiu Jus informuoti, kad toks procesas tęsiasi tūkstančius metų. Esu garantuotas, kad net „Kupiškėnų minčių“ komentatoriai, ne visi yra gimę iš Nekalto Prasidėjimo.

  • Karbovskio šuva baigė karjerą

  • Gerai,kad dar nepasodino už antisovietinę veiklą.

    • Kokia veiklą? Kad mergai vaika padirbo Palangoj?

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video