2024/04/27

 

MODESTO MALINAUSKO PASAKIŠKŲ DĖLIONIŲ PASAULIS

Parodos autorius Modestas Malinauskas su žmona Lina. Autorės nuotrauka

Pirmą žiemos dieną meno mylėtojus Kupiškio etnografijos muziejus pakvietė į naują šiuolaikinės tapybos parodą. Savo kūrybą kupiškėnams pristatė profesionalus menininkas Modestas Malinauskas.

Parodos dalyviai galėjo pasigrožėti drobėmis, į kurias ryškiausiomis spalvomis autorius perkelia fantastiškus motyvus, atskleidžia įspūdingą detalių gausą ir kuria pasakišką, giedrą atmosferą.

Jurga BANIONIENĖ

Laisva valia fantazijai

Šioje parodoje pristatoma 15 menininko M. Malinausko darbų. Parodos atidarymo renginio vedėja muziejininkė Gytė Jakubkaitė kalbėjo, kad menininkas aktyviai dalyvauja tarptautinėse, grupinėse parodose. Yra surengęs nemažai autorinių parodų. Jis priklauso Lietuvos tautodailininkų sąjungai. M. Malinauskui suteiktas meno kūrėjo statusas.

„Lietuvoje menininko darbai labai populiarūs ir mėgstami, keliauja ir po visą pasaulį. M. Malinausko kūryba nukelia į grožio ir fantazijos pasaulius. Paveiksluose vaizduojama daug smulkių detalių, kurios susipina į didesnes kompozicijas.

Ypatingas dėmesys skiriamas detalėms, ryškioms suderintoms spalvoms, tad ir patys paveikslai spinduliuoja teigiama energija. Pasak dailėtyrininkės Gailės Markūnienės, autoriaus kūriniai – tarsi sumaniai sukonstruotos pasakiškos dėlionės. Visi paveikslai yra techniškai apgalvoti ir išbaigti“, – sakė muziejininkė.

M. Malinausko klausta, kaip kūryba atėjo į jo gyvenimą. Parodos autorius teigė, kad visą gyvenimą jį lydėjo kūryba, močiutė lipdė puodus, dėdė truputį tapė. Labai mėgdavo jį stebėti. Paskui pats mokėsi šio meno.

Pripažintas menininkas pabrėžė, kad ne tai jam svarbiausia, tiesiog daro tai, kas pačiam labai patinka. Pasakojo, kad kurdamas dažniausiai naudoja tris pagrindines spalvas – geltoną, mėlyną ir raudoną, nors pastarosios labai nemėgsta, tai lyg sovietinių metų simbolis.

Menas slypi paprastume

Paklaustas, iš kur semiasi įkvėpimo savo darbams, M. Malinauskas atsakė, jog daugiausia – kelionėse. Daug važinėja po pasaulį, stebi aplinką ir tai perteikia savo kūryboje.

Plačiau skaitykite gruodžio 9 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video