2024/04/27

 

DANIJOS PARLAMENTAS PRIĖMĖ ĮSTATYMĄ, DRAUDŽIANTĮ DEGINTI KORANĄ

EPA-ELTA nuotrauka

Danijos parlamentas ketvirtadienį priėmė įstatymą, kuriuo kriminalizuojamas „netinkamas elgesys“ su religiniais tekstais ir taip iš esmės uždraudžiamas Korano deginimas po to, kai vasarą vykę keli islamo šventosios knygos išniekinimai sukėlė musulmonų šalių pyktį.

Įstatymo projektas, draudžiantis „netinkamai elgtis su raštais, turinčiais didelę religinę reikšmę pripažintai religinei bendruomenei“, buvo priimtas 94 balsais „už“ ir 77 balsais „prieš“ 179 vietų Folketinge.

Konkrečiai kalbant, bus draudžiama deginti, plėšyti ar kitaip išniekinti šventraščius viešai arba platinti tokio turinio vaizdo įrašus. Įstatymą pažeidusiems asmenims gresia bauda arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Vasarą Danija ir kaimyninė Švedija tapo keleto musulmoniškų šalių pykčio taikiniu po serijos protestų, kurių metu buvo deginamas ir kitaip išniekinamas Koranas.

Beveik tūkstantis protestuotojų liepos pabaigoje bandė žygiuoti prie Danijos ambasados sustiprintoje Bagdado Žaliojoje zonoje, paraginti ugningojo dvasininko Moqtados Sadro.

Reaguodama į pablogėjusią saugumo padėtį, Skandinavijos šalis laikinai sugriežtino pasienio kontrolę, bet rugpjūčio 22 dieną vėl grįžo į normalią būseną.

Nuo šių metų liepos 21 iki spalio 24 dienos Danijoje užfiksuoti 483 knygų ar vėliavų deginimo atvejai, rodo šalies policijos duomenys.

Iš pradžių paskelbtas rugpjūčio pabaigoje, įstatymo projektas buvo taisomas sulaukus kritikos, kad pirmajame jo variante ribojama žodžio laisvė ir kad jį bus sunku įgyvendinti.

Iš pradžių buvo planuota, kad jis bus taikomas didelės religinės svarbos objektams.

Pirmąjį įstatymo projekto variantą kritikavo kai kurie politikai, menininkai, žiniasklaida ir žodžio laisvės ekspertai, laikę jį grįžimu prie šventvagystės įstatymo, kurį Danija panaikino 2017 metais.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Cielkos tie danai :))))(

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video