2024/04/27

 

V. PUTINAS GRASINANČIAI KRITIKUOJA ELGESĮ SU RUSAIS LATVIJOJE

V. Putinas kritikuoja elgesį su rusais Latvijoje. EPA-ELTA nuotrauka

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas grasinančiai sukritikavo Latvijos elgesį su dalimi gyventojų rusų.

„Nemanau, kad pas tuos, kurie vykdo tokią politiką, ateis laimė“, – pirmadienį Maskvoje pareiškė V. Putinas. Pasak jo, tie, kurie su dalimi savo gyventojų elgiasi kaip su kiaulėmis, neturėtų nustebti, jei visa tai atsisuktų prieš juos.

Anot naujienų agentūros TASS, V. Putinas šias pastabas išsakė Rusijos Žmogaus teisių tarybos susitikime.

Kremliaus kontroliuojama taryba aptarė su užsieniečiais susijusio įstatymo pakeitimus Latvijoje. Maždaug vienas iš keturių nedidelėje Baltijos šalyje gyvenančių žmonių yra kilęs iš Rusijos. Tačiau daugybė rusų neturi Latvijos pilietybės ir vietoj to yra įgiję vadinamąjį „nepiliečio“ statusą.

Rusijos invazijos į Ukrainą akivaizdoje Latvija įvedė kalbos testus „nepiliečiams“, kad patikrintų jų latvių kalbos žinias. Jie susiduria su grėsme netekti leidimų gyventi.

V. Putinas nurodė suprantantis, kad kiekviena šalis reikalauja iš savo gyventojų turėti kalbos ir kultūros pagrindus. Tačiau „nepiliečių“ statusas neva yra nukrypimas nuo teisės normų.

Tuo metu Maskva esą galėtų paremti užsienyje esančių rusų grįžimą į istorinę tėvynę. „Jei jie nenori išvykti, tačiau yra išsiunčiami, mes negalime nieko padaryti, bet turime sukurti šiems žmonėms tinkamas sąlygas“, – tikino V. Putinas.

Kremlius karą prieš Ukrainą iš dalies teisino tariamu rusakalbių engimu.

Lina Linkevičiūtė (DPA)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video