2024/04/27

 

RUSIJA VERBUOJA NEPALO PILIEČIUS Į KARĄ SU UKRAINA

epa11000480 The moon sets above the Swayambhunath temple as air pollution engulfs the Kathmandu Valley, in Kathmandu, Nepal, 29 November 2023. EPA/NARENDRA SHRESTHA

Nepalas pareikalavo, kad Maskva neverbuotų jo piliečių į Rusijos armiją ir tučtuojau grąžintų visus Nepalo piliečius, kai buvo sužinota, kad žuvo šeši Rusijos armijoje tarnavę nepaliečiai.

Tai antradienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis „Reuters“.

Nepalo kariai gurkhai tarnauja Didžiosios Britanijos ir Indijos armijose po Indijos nepriklausomybės paskelbimo 1947 metais pagal trijų šalių susitarimą.

Nedidelė Himalajų šalis, įsprausta tarp Kinijos ir Indijos, nėra sudariusi tokio susitarimo su Rusija, kuri 2022 metų vasarį įsiveržė į Ukrainą ir nuo to laiko tęsia agresijos karą.

Nepalo vyriausybė savo pareiškime pranešė, kad žuvo šeši šalies piliečiai, tarnavę Rusijos armijoje, tačiau nepateikė jokių detalių.

„Nepalo vyriausybė kreipėsi į Rusijos vyriausybę, prašydama nedelsiant grąžinti jų kūnus ir išmokėti kompensaciją jų šeimoms“, – pareiškė šalies Užsienio reikalų ministerija.

Pareiškime taip pat sakoma, jog dedamos diplomatinės pastangos išlaisvinti vieną Nepalo pilietį, kuris tarnavo Rusijos armijoje ir pateko į nelaisvę Ukrainoje.

Nepalas taip pat paragino savo piliečius nestoti į tarnybą kariaujančių šalių armijose.

Laikraštis „The Kathmandu Post“ citavo Nepalo ambasadorių Maskvoje Milaną Rają Tuladharą, kuris pareiškė, kad 150–200 nepaliečių buvo Rusijos armijos samdiniai.

Milijonai Nepalo piliečių dirba pramonės įmonėse ir statybvietėse Pietų Korėjoje, Malaizijoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pernai pasirašė įsaką, leidžiantį užsieniečiams, stojantiems į tarnybą Rusijos armijoje, gauti pilietybę skubos tvarka.

Rugsėjo mėnesį Kuba pranešė, kad valdžios institucijos stengiasi neutralizuoti tinklą, kuris veikė tiek saloje, tiek Rusijoje. Kubos valdžia suėmė 17 žmonių, kurie viliojo jaunus kubiečius tarnauti Rusijos armijoje ir kariauti su Ukraina. Jiems gali grėsti mirties bausmė.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video