2024/04/27

 

KAIP ATRODYS 2024 M. SEIMO RINKIMŲ APYGARDOS?

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Ruošdamasi kitų metų spalį vyksiantiems parlamento rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sudarė 71 vienmandatę Seimo rinkimų apygardą ir patvirtino jų ribas.  

Pirmąjį apygardų ribų projektą VRK visuomenei pristatė šių metų rugsėjo pradžioje. Antrasis ir pagal suinteresuotų asmenų ir įvairių regionų bendruomenių gautus pasiūlymus pakoreguotas variantas buvo paskelbtas spalio mėnesį.

Patobulinus ir pastarąjį variantą, lapkričio 30 d. VRK posėdyje buvo priimtas sprendimas patvirtinti 2024 m. Seimo apygardų ribas.

„Iš viso keitėsi 44-ių rinkimų apygardų ribos, o 26-iose ribos nesikeitė. Didžioji dauguma pokyčių yra minimalūs, pavyzdžiui, 1 rinkimų apylinkė buvo perkeliama iš vienos apygardos į kitą.

Dėl padidėjusio rinkėjų skaičiaus Vilniuje įkūrėme naują Naujininkų-Rasų rinkimų apygardą. Demografiniai pokyčiai ir rinkėjų skaičiaus sumažėjimas nulėmė Molėtų-Širvintų rinkimų apygardos panaikinimą“, – naujai sudarytą Seimo rinkimų apygardų žemėlapį komentavo VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Pasak jos, braižant rinkimų apygardų žemėlapį buvo atsižvelgta ir į Lietuvos administracinį teritorinį padalijimą.

„Labai stengėmės ir ieškojome sprendimų, kad į rinkimų apygardą patektų visa savivaldybės teritorija. Šį kartą tai pavyko įgyvendinti su 35-iomis savivaldybėmis. 4 iš jų – Jonavos, Šilutės, Telšių ir Utenos – sudaro visą apygardą, o 31 savivaldybė – dalį vienos apygardos teritorijos“.

„12 savivaldybių yra didesnės negu gali būti 1 apygarda, todėl jų skaidymas buvo neišvengiamas. Net 7 iš jų – Alytaus miestas, Kėdainių rajonas, Klaipėdos miestas, Marijampolė, Mažeikių rajonas, Panevėžio ir Šiaulių miestai – suskaidytos minimaliai ir sudaro kelias pilnas apygardas ir tik dalis šių savivaldybių rinkimų apylinkių perkelta į kitą apygardą su gretimomis savivaldybėmis“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Kupiškėnai balsuos Sėlos vakarinėje apygardoje (iki šiol ji buvo per maža). Iki šiol buvo sudaryta iš Biržų rajono ir dalies Kupiškio rajono. Prie šios apygardos prijungta likusi Kupiškio rajono dalis (iki tol ji priklausė Sėlos rytinei apygardai), taip atkurtas Kupiškio rajono teritorinis vientisumas (t. y., visa savivaldybė jau priklausys tik vienai apygardai).

VRK sprendimu patvirtintos 2024 m. Seimo rinkimų apygardos>> 

Išsamus 2024 m. Seimo rinkimų apygardų pokyčių aprašymas>>

Visus gautus pasiūlymus VRK, bendradarbiaudama kartu su Vilniaus universiteto Geografijos ir kraštotvarkos katedra, peržiūrėjo, analizavo ir ieškojo būdų, kaip į juos  atsižvelgti tuo pat metu išlaikant ir Rinkimų kodekse nustatytus reikalavimus: reikalingą rinkėjų skaičių konkrečioje rinkimų apygardoje, valstybės teritorijos suskirstymą į vienmandates rinkimų apygardas per ankstesnius Seimo rinkimus ir administracinį teritorinį padalijimą.

Rinkimų apygardos sudarytos iš bendrą ribą turinčių rinkimų apylinkių, o vienos apygardos apylinkės privalo turėti bendras ribas.

VRK primena, kad vadovaujantis Rinkimų kodeksu, Lietuvos Respublikos Seimo rinkimams organizuoti ir vykdyti yra sudaroma viena daugiamandatė rinkimų apygarda, kurioje balsuoja visi turintys balsavimo teisę Lietuvos Respublikos piliečiai ir 71 vienmandatė rinkimų apygarda: 70 – Lietuvos Respublikos teritorijoje ir 1 – Pasaulio lietuvių vienmandatė apygarda.

Artimiausi Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai numatomi 2024 m. spalio 13 d.

Parengta pagal VRK inf.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Pagaliau gal turėsim normalų atstovą seime Kupiškiui, o ne tokį iš Biržų kaip Valkiūnas

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video