2024/04/28

 

GRUODIS TURĖTŲ BŪTI PERMAININGAS

Jurgos Banionienės nuotrauka

Žiema atėjo dar nesibaigus lapkričiui. Sulaukėme ir nemenko šaltuko, ir gausaus sniego.

Ar gruodį spaus šaltis, kokių orų galime tikėtis per Kalėdas, papasakojo Biržų meteorologijos stoties vyriausiasis stebėtojas Bronius Medinis.

Jurga BANIONIENĖ

Lapkričio siurprizai

Anot pašnekovo, šiųmetis lapkritis buvo įdomus – mėnesio pradžia gana šilta, visą pirmą dešimtadienį vidutinė temperatūra labiau atitiko spalio pradžią ir siekė apie 7,7 laipsnius šilumos. Pirmas mėnesio dešimtadienis buvo 4 laipsniais šiltesnis negu klimato norma.

„Tačiau artėjant link lapkričio vidurio, temperatūra vis žemėjo, tad antra mėnesio pusė viską išlygino. Trečias dešimtadienis buvo žiemiškas. Jo norma turėjo būti apie 0,3 laipsnio šilumos, o buvo 3,5 laipsniai šalčio. Sudarius vidutinę mėnesio temperatūrą, ji išėjo apie normą. Kritulių, palyginti su kaimyniniais rajonais, iškrito labai nevienodai.

Biržai truputį pasisavino Kupiškio kritulių. Biržuose jų iškrito apie 14 mm daugiau negu norma, o Kupiškiui iki maždaug tiek pat pritrūko. Gausiausia jų buvo pačioje Lietuvos šiaurėje – šiauriausias taškas matuojant kritulius yra Tabokinės vandens matavimo stotis.

Ypač nustebino paskutinis lapkričio rytas, kuris buvo visiškai žiemiškas. Biržuose vidutinė sniego danga siekė 17 cm, o storiausia ji buvo Tabokinės vandens matavimo stotyje – 28 cm, tuo tarpu kitose Lietuvos vietose daug mažiau“, – kalbėjo B. Medinis.

Plačiau skaitykite gruodžio 2 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Sniego vietomis pusę metro

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video