2024/04/27

 

ZAPORIŽIOS ATOMINĖS ELEKTRINĖS BŪKLĖ SPARČIAI DEGRADUOJA

Unsplash nuotrauka

Zaporižios atominė elektrinė (ZAE), kurią nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios kontroliuoja okupantai, sparčiai degraduoja, pareiškė Energetikos tyrimų centro direktorius Oleksandras Charčenka.

„Rusai nesugeba susitvarkyti su modernizuota įranga, kuri per daugelį Ukrainos nepriklausomybės metų smarkiai pasikeitė, palyginti su Rusijoje naudojamomis versijomis. Žodis „degradacija“ geriausiai atspindi dabartinę ZAE realybę“, – sakė jis televizijos kanalo „Freedom“ eteryje.

O. Charčenka pažymėjo, kad ZAE reaktorių ir pagalbinės įrangos techninė būklė sparčiai blogėja. Eksperto teigimu, elektrinę atkurti galės tik Ukrainos energetikai.

„Kuo greičiau elektrinė pateks į Ukrainos energetikų rankas, tuo geriau. Nes tiek saugumo, tiek eksploatacinių savybių komponentas sparčiai ritasi žemyn. Laukiu, kada Ukrainos kariuomenė išlaisvins šią teritoriją ir į ZAE galės ateiti normalūs žmonės, kad būtų atkurtas šio unikalaus ir labai svarbaus objekto darbas“, – apibendrino jis.

Padėtis ZAE: paskutinės naujienos

Lapkričio 26 dieną rusų okupuota ZAE buvo per plauką nuo katastrofos. Pasak bendrovės „Energoatom“, elektrinė visą dieną buvo ant elektros energijos tiekimo nutrūkimo ribos. Šiuo kritiniu laikotarpiu ZAE gavo išorinį maitinimą iš vienintelės turimos rezervinės 330 kV elektros linijos.

Anksčiau TATENA pranešė, kad iš ZAE penktojo reaktoriaus pirmojo kontūro šilumnešio  nutekėjo boruoto vandens. Žinoma, kad vanduo nutekėjo į antrąjį aušinimo kontūrą, radioaktyvumo ten neaptikta.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video