2024/04/27

 

APIE STREIKĄ IR PROFSĄJUNGŲ PRIEŠPRIEŠĄ

Su Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos mokytojų bendruomene susitiko Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas. Autorės nuotraukos

Lapkričio 15 dieną Kupiškyje lankėsi ir su pedagogų bendruomene susitiko Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.

Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje vykusios diskusijos metu ne tik aptartos švietimo problemos, būsimas streikas, bet ir netrūko aštrių pasisakymų, pastabų dėl išsiskiriančių profsąjungų nuomonių.

Jurga BANIONIENĖ

Laukia antra mokytojų streiko banga

Rugsėjo 29–spalio 12 d. visoje Lietuvoje vyko aktyvus pedagogų streikas, organizuotas LŠDPS. Spalio 12 dieną streikui perėjus į pasyvią fazę, mokytojai grįžo dirbti į klases. Vis dėlto kitą savaitę, lapkričio 22 dieną, vėl planuojama rengti aktyvųjį streiką.

Pakalbintas A. Navickas sakė, kad prieš vyksiantį streiką lankosi daugelyje šalies mokyklų ir bendrauja su pedagogais. Jo teigimu, džiugu, kad mokytojai aktyviai įsijungia į streiką, vienijasi. Pasak A. Navicko, nuo 2007 metų LŠDPS buvo skaldoma, po 15 metų vyksta atvirkštiniai procesai, mokytojai grįžta į šią organizaciją.

„Tik laiko klausimas, kada kitos organizacijos, kurios realiai net neatstovauja mokytojams, o užsiima politiniais tikslais, išnyks, ir tai būtina, nes tai piktžolės, kurios kenkia mokytojams. Tas atstovavimas turi būti platus, aiškus, demokratiškas“, – teigė LŠDPS pirmininkas.

Kupiškyje jis lankėsi pirmą kartą. Norėjo susitikti su seniai čia veikiančios LŠDPS Povilo Matulionio progimnazijos profesinės organizacijos nariais, pasidomėti, kaip jie gyvena, ar streikuos, jei ne, tai kodėl.

„Norėjau pasikalbėti su mokytojais, paaiškinti, kodėl streikuojame, nes mums atrodo, kad problemos bendros – tiek darbo užmokestis, tiek mokinių skaičius klasėse. Matome mokytojų norą vis aktyviau jungtis į mūsų organizaciją, tie procesai vyksta, kasdien gauname prašymus dalyvauti streike, todėl dabar labai geras momentas susitikti ir pakviesti juos dalyvauti mitinge, kuris vyks prie Seimo, ir streike“, – kalbėjo A. Navickas.

LŠDPS Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos profesinės organizacijos nariai iki šiol prie streiko nesijungė ir savo pozicijos nekomentavo. Paklaustas, kodėl Kupiškio rajono mokytojai pasyvesni, A. Navickas sakė, kad sudėtinga atsakyti, organizacija negausi, turbūt trūksta drąsos.

Plačiau skaitykite lapkričio 18 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video