2024/04/27

 

KAIP PASIRŪPINTI SODO ATLIEKOMIS?

Besibaigiant rudeniui kiemuose, soduose ir daržuose neišvengiamai daugėja žaliųjų atliekų – nuskabome nuvytusias gėles, šaliname pageltusius ir neestetiškai atrodančius jų lapus, renkame nukritusius ir pūti bepradedančius vaisius bei užsiimame kitomis svarbiomis veiklomis, kurias dera atlikti iki pirmųjų šalnų. Vis dėlto, bene daugiausia laiko pareikalauja nuo medžių krintantys lapai – vos prasidėjus šiam sezonui, visi išskuba darbuotis grėbliais ir dažnai nė nepastebint taip praleidžia kone trečdalį sezono. Kaip bebūtų, sodo darbai turėtų teikti daugiau malonumo, todėl keletas paprastų patarimų padės rudenį susikaupusias atliekas pašalinti ne tik lengviau, bet ir kur kas efektyviau.

Palengvinkite surinkimo procesą

Savaime suprantama – mėgstantiems leisti laiką gryname ore sodo darbai tikrai teikia malonumą, tačiau neįmanoma paneigti ir to, kad daug ir dažnai sunkiai darbuojantis neretai tenka susidurti su įvairiomis sveikatos problemomis. Pradedant paprastu peršalimu ir baigiant varginančiu nugaros skausmu, sezoninis darbas išties gali tapti nemalonios savijautos priežastimi. Tam, kad to išvengtumėte, verta pasirūpinti sodo įrankiais, kurie padės atlikti darbus kur kas paprasčiau ir tausojant savo sveikatą.

Bene įvairiausias pagalbines priemones galima pasitelkti renkant nukritusius lapus. Ilgus metus besikartojantis sunkus darbas grėbliu gali daryti neigiamą įtaką jūsų stuburo sveikatai, todėl verta paieškoti lengvai įvaldomų alternatyvų. Pradėti derėtų nuo lapų surinkimo į vieną vietą – čia gali puikiai pasitarnauti lapų pūstuvas. Nors darbuotis juo efektyvu tik sausu oru, šis įrankis, anot daugumos sodininkų, yra išties nepakeičiamas. Juo galima supūsti nukritusius lapus ne tik sode, bet ir šlaituose ar nuokalnėse, kur įprastai darbuotis grėbliu gali būti itin sudėtinga. Galite rinktis akumuliatorinius ar benzininius lapų pūstuvus – viskas priklauso nuo jūsų įpročių. Tiesa, šis įrenginys gali kainuoti net kelis šimtus eurų, tad norėdami jį įsigyti ir naudotis dar šį sezoną, galite apsvarstyti ir papildomo finansavimo galimybę. Kruopščiai įvertinus savo finansus, paprastas paskolų suteikimo procesas užtikrins sklandų ir paprastą darbą jūsų puoselėjamame sode.

Lapų surinkimui taip pat galite pasitelkti ir stumdomus lapų ir žolės rinktuvus, kurie geriausiai pasiteisina lygaus landšafto plotuose. Pastarasis taip pat užtikrins ir kur kas švaresnį žolės pjovimo procesą – tereikės šiuo prietaisu pervažiuoti sodą ir išsyk galėsite mėgautis švaria veja. Jei sode naudojate vejos pjovimo traktorių, galite pasirūpinti priekabos tipo šluota, kuri kruopščiai surenka lapus nuo lygaus paviršiaus.

Savo ruožtu nukritusių vaisių, pašalintų šakų ir kitų augalų surinkimui galite naudoti lengvai tvirtinamas priekabas ar talpius karučius – taip išvengsite sunkių maišų tampymo ir sutaupysite daugybę kursų išmetimo vietos link.

Išmesti ar kompostuoti?

Neretai vis dar kyla klausimas – o kur mesti žaliąsias atliekas? Pastebima, kad nemaža dalis žmonių jomis atsikrato paprasčiausiu, tačiau bene daugiausia žalos sukeliančiu būdu – išmeta kartu su buitinėmis šiukšlėmis. Atliekų tvarkymo kontrolės skyriaus specialistai įspėja, kad šias atliekas derėtų mesti į žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius arba pristatyti į žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles. Šiose priimamos kone visos gamtinės šiukšlės – želdynų genėjimo ir sodo atliekos, nukritę medžių lapai, nupjauta žolė, gėlės, piktžolės, vaisių ir daržovių atliekos, medžio žievė, pjuvenos, drožlės, skiedros, smulkios medžių, krūmų genėjimo šakos. Tiesa, jei sodyboje turite vietos, geriausia įsirengti vietą kompostavimui – taip ne tik sukursite tvarkingą vietą atliekų laikymui, bet ir bėgant laikui galėsite panaudoti suirusias žaliąsias šiukšles kaip trąšą, kuri užtikrins gausesnį derlių.

„Good one“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.1404

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video