2024/04/27

 

KIEK KAINUOJA ĮSIRENGTI SAULĖS ELEKTRINĘ?

Asociatyvi Unsplash nuotrauka

Dabar energetinė nepriklausomybė namų ūkiams yra tarsi ranka pasiekiama. Daugelis gali be didelio vargo įsirengti saulės elektrinę ant stogo arba ant žemės. Tačiau vis dar yra tokių, kurie šį sprendimą atidėlioja ar jo net vengia, nes įsivaizduoja, kad tai – milžiniška, prabangi investicija.  Ar žinote, kad tam yra galimybė gauti paramą, rinktis pirkimą išsimokėtinai arba įsirengti pakankamo galingumo saulės elektrinę pagal savo kišenę? Tuomet Saulės elektrinės kaina tampa daug patrauklesnė.

Kokios pagrindinės išlaidos jūsų laukia?

Pagrindines, su saulės elektrine susijusias išlaidas, galima skirstyti į tris dalis:

Pateikti labai konkrečius skaičius neįmanoma, nes kainai įtakos turės rangovo pasirinkimas, gautos paramos dydis, įsigyti moduliai, pasirinktas inverteris, reikalingų konstrukcinių sprendimų visuma ir kai kurie kiti faktoriai.

Projektavimo, pasiruošimo ir planavimo išlaidos paprastai nebūna didelės, nebent reikia įvado galios didinimo arba tinklo rekonstrukcijos iš Energijos skirstymo operatoriaus (ESO). Laimei, šie darbai reikalingi retai. Beveik visus įkainius, susijusius su šiais darbais, galima sužinoti ESO savitarnoje. Brangiau kainuoja moduliai, inverteriai, laidai, baterijos energijos kaupimui ir konstrukciniai tvirtinimo elementai. Čia viskas yra labai individualu, tačiau bendra tendencija tokia, kad – kuo didesnės galios sistema, tuo didesnė ir galutinė sąmata.

Įrengimo darbų kaina priklauso nuo rangovo. Kadangi saulės elektrinė namams tarnaus bent kelis dešimtmečius, investuokite į aukščiausią kokybę. Rinkitės patikimus rangovus bei geriausią Tier 1 įrangą, kurios efektyvumas išliktų aukštas net ir po 25–30 metų. Patikimi rangovai sąmatą ir pasiūlymą pateiks iš anksto, įvertinę objektą.

Preliminariais skaičiavimais vidutinės saulės elektrinės įrengimas gali kainuoti nuo 5000 iki 12000 EUR. Tai priklausys nuo elektrinės dydžio. Nepamirškite, kad net iki 30 proc. galutinio projekto sąmatos įmanoma padengti su Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) parama, kuri teikiama privačių namų saulės elektrinių projektams. Parama teikiama kompensacijos būdu jau po projekto įgyvendinimo.

Be to, jeigu norite, dauguma rangovų siūlo galimybę elektrinę įsirengti išsimokėtinai. Taip finansinė našta nebus tokia didelė, o pirkimas išsimokėtinai vis tiek netrukdo galimybei gauti APVA paramą.

Kaip profesionalai daro šį darbą ekonomiškiau?

Visose darbo ir veiklos srityse profesionalai ir yra profesionalai dėl to, kad gali pasiūlyti didžiausią naudą ir vertę iš atliekamo darbo. Saulės elektrinės ir jų infrastruktūra – delikatūs, labai brangūs įrenginiai. Su jais tinkamai dirbti gali tik viską nuodugniai išmanantys žmonės.

Profesionalų komanda turi daug žinių ir patirties, todėl užtikrina, kad jūsų elektrinės veikla būtų optimizuota taip, kad būtų gaminama kuo daugiau energijos. Prieš montavimą parenkamas optimalus posvyrio kampas ir išdėstymas, kad moduliai gautų kuo daugiau šviesos. Kiekviena procentinė dalis ilgainiui virs į dešimtis, jeigu ne šimtus, sutaupytų eurų, tad profesionalumas atsiperka su kaupu.

Specialistai taip pat iš karto pasiūlo geriausiai suderinamą įrangą, ją sumontuoja ir suteikia garantijas. Jeigu montuojate patys, atsitikus problemai tikėtina, kad nuostolį  turėsite  kompensuoti iš savo kišenės. Profesionalai atsakomybę prisiima sau.

Be to, jūsų pačių laikas tikrai gali būti panaudotas kitose srityse. Sudėtingą ir specifinę saulės elektrinės įrengimo užduotį patikėkite tiems, kurie tai išmano nuo A iki Ž.

„Market Rats“inf.

Užs. Nr.1397

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video