2024/04/28

 

VRK: SEKMADIENĮ PRASIDEDA PREZIDENTO RINKIMŲ KAMPANIJA

VRK nuotrauka

Likus 6 mėnesiams iki šalies vadovo rinkimų datos, oficialiai pradedama prezidento rinkimų politinė kampanija, praneša Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Kandidatai, norintys dalyvauti artėjančiuose rinkimuose ar kelti kandidatus, jau gali registruotis, pateikdami VRK reikiamus dokumentus. Rinkimų kodeksas numato, kad politinės kampanijos dalyviais registruotis privalo politinės partijos, kurios planuoja kelti kandidatus į prezidentus. Taip pat – teisę būti kandidatais turintys fiziniai asmenys, ketinantys išsikelti savarankiškai ir kandidatuoti į valstybės vadovo poziciją.

Politinės kampanijos dalyvių registravimas vyks iki 2024 m. vasario 19 d. imtinai. Tą pačią dieną, iki rinkimų likus 83 dienoms, prasidės kandidatų pareiškinių dokumentų priėmimas. 

Prieš užsiregistruodami visi politinės kampanijos dalyviai turi turėti banko sąskaitą, kuri bus naudojama tik politinės kampanijos tikslais, sudaryti sutartį su kampanijos iždininku bei užpildyti prašymą (jei registruojama politinė partija arba asmuo, planuojantis keltis kandidatu) arba teikimą (jei registruojamas politinės partijos keliamas kandidatas). 

Tik užsiregistravus politinės kampanijos dalyviu galima priimti aukas ir prisiimti įsipareigojimus dėl politinės kampanijos išlaidų. Politinės kampanijos dalyviais neužsiregistravę asmenys negali pirkti politinės reklamos ir kitų su politine kampanija susijusių paslaugų ar prekių, sudaryti su politine kampanija susijusių sutarčių.

Vykstant politinei kampanijai, atlygintina politinė reklama turi būti aiškiai atskirta nuo kitos skleidžiamos informacijos ir pažymėta nurodant lėšų šaltinį bei skleidžiama pagal deklaruotus įkainius.

ELTA primena, kad Lietuvos prezidento rinkimai vyks 2024 m. gegužės 12 d.

Šiuo metu apie keliamas ar remiamas kandidatūras paskelbė 4 partijos. Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus rinkimuose atstovaus premjerė Ingrida Šimonytė, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos kandidatas bus Aurelijus Veryga, Lietuvos regionų partija rems Kazlų Rūdos merą Mantą Varašką, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ iškėlė Giedrimo Jeglinsko kandidatūrą.

Taip pat žinomi 3 save išsikėlę kandidatai: gydytojas Eduardas Vaitkus, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus ir aktyvistas Antanas Kandrotas.

Kaip numato Konstitucija, šalies prezidentu gali būti renkamas Lietuvos pilietis, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs šalyje bei iki rinkimų dienos sulaukęs mažiau kaip keturiasdešimt metų. Taip pat jis turi būti surinkęs ne mažiau kaip 20 tūkstančių jį palaikančių rinkėjų parašų, neturi turėti nebaigtos atlikti teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės, nebūti priesaika ar pasižadėjimu susijęs su kita valstybe ir būti įgyvendinęs kitus Rinkimų kodekse nustatytus reikalavimus. 

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video