2024/04/27

 

LATVIJOS PARLAMENTAS PRIĖMĖ PARTNERYSTĖS ĮSTATYMĄ

Asociatyvi nuotrauka iš redakcijos archyvo

Latvijos parlamentas (Saeima) ketvirtadienį priėmė aštuonių įstatymų pataisas, kuriomis šalyje numatoma įvesti partnerystės institutą, t. y. naują būdą teisiškai įtvirtinti dviejų suaugusių asmenų santykius, įskaitant tos pačios lyties poras, ir suteikti jiems socialinę bei ekonominę apsaugą. Įstatymų pakeitimai įsigalios 2024 metų liepos 1 dieną, pranešė Latvijos visuomeninis transliuotojas LSM.

Parlamento balsavimai rodo, kad vidutiniškai 35-40 deputatų buvo prieš šias įstatymų pataisas – visos opozicinės politinės jėgos.

Šį įstatymų paketą Saeima priėmė praėjus trejiems metams po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo, kuriame pabrėžiama valstybės pareiga apsaugoti tos pačios lyties partnerių šeimas.

Iki šiol keli bandymai teisiškai įtvirtinti nesusituokusių porų bendrą gyvenimą buvo nesėkmingi. Pagrindiniai prieštaravimai kilo iš to, kad tokios pat teisės būtų taikomos ir tos pačios lyties poroms. Per 24 metus tai jau devintas kartas, kai partnerystės pagrindai įtraukiami į parlamento darbotvarkę.

Partnerystės įstatymo esmė

Naujosiose Latvijos partnerystės įstatymų nuostatose numatyta, kad du suaugę asmenys, kuriuos sieja artimi asmeniniai santykiai, kurie turi bendrą ūkį ir ketina juo rūpintis, prižiūrėti ir remti vienas kitą, galės sudaryti partnerystę notarine sutartimi.

Susituokę asmenys, giminaičiai, broliai, seserys, pusseserės, pusbroliai ir pusseserės negalės sudaryti partnerystės. Duomenys apie partnerystės sudarymą ir pasibaigimą bus įrašomi į fizinių asmenų registrą.

Sudarius partnerystę, vienas partneris turės teisę priimti sprendimus, susijusius su kito partnerio gydymu, jeigu jis ar ji negali savimi pasirūpinti ar laisvai išreikšti savo valios, taip pat gauti informaciją apie partnerį iš gydymo įstaigų. Pakeitimai taip pat leis partneriams gauti socialines garantijas.

Partneryste nesiekiama pakeisti santuokos ar prilygti jai.

Nors įstatyme teigiama, kad partnerystė nėra tapati santuokai, opozicijos parlamentarai ne kartą pavadino šį reguliavimą surogatu, „santuokos plagiatu“, „santuokos interpretacija“, „santuokos klonu“ ir bandymu apeiti Konstitucijos nuostatą, kad santuoka yra vyro ir moters sąjunga, taip pat pirmuoju žingsniu siekiant leisti tos pačios lyties poroms įsivaikinti vaikus.

Opozicijos parlamento nariai pabrėžė, kad reglamentu siekiama būtent įteisinti tos pačios lyties asmenų santykius.

Dar prieš svarstant visų įstatymų pataisas opozicija paskelbė, kad prašys prezidento stabdyti jų įsigaliojimą, kad galėtų surinkti parašus atitinkamam referendumui inicijuoti.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video