2024/04/29

 

ATMETĖ SIŪLYMĄ PRATĘSTI PVM LENGVATĄ VIEŠOJO MAITINIMO ĮSTAIGOMS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Seimas atmetė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, siūlančias trejiems metams, iki 2026 m. gruodžio 31 d., pratęsti 9 proc. PVM lengvatą restoranams, kavinėms ir kitoms viešojo maitinimo įstaigoms.

Ketvirtadienį tokios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės pateiktos įstatymo pataisos nesulaukė Seimo pritarimo po pateikimo. Jas palaikė 44 Seimo nariai, 47 buvo prieš, 17 parlamentarų susilaikė. Seimo nariai nesutiko, kad projektas būtų tobulinamas, jį nutarta atmesti.

Pateikdama PVM įstatymo pataisą Seimo narė A. Norkienė akcentavo teigiamą nuo 2021 m. liepos 1 d. galiojančios 9 proc. PVM lengvatos poveikį Lietuvos ekonomikai.

„Siūlome bent 3 metams pratęsti šią lengvatą, tai padarė teigiamą poveikį ekonomikai, išgelbėjo nuo bankroto, paskatino mokėti visus mokesčius“, – teigė parlamentarė.

Pasak jos, maitinimo įstaigos fiksavo nuolatinį realų apyvartų augimą, kuris nebuvo fiksuotas kitose Baltijos šalyse, turinčiose standartinį PVM tarifą.

Seimo narė Rita Tamašunienė pastebėjo, kad PVM lengvata padeda pritraukti turistus.

„PVM lengvatos nauda didesnė negu jos atsisakymas. Šitas sektorius įrodė, kad geba gerinti mūsų valstybės įvaizdį, teikti kokybiškas paslaugas“, – sakė R. Tamašunienė.

PVM įstatymo pataisos autoriai pažymi, kad 23 iš 27 ES šalių maitinimo įstaigoms taiko pastovų lengvatinį PVM tarifą.

Tačiau  tokie  opozicijos  argumentai valdančiųjų neįtikino. Parlamentarai išgirdo finansų ministrės Gintarės Skaistės argumentus dėl biudžetinių lėšų praradimo ir nutarė projektą  atmesti.

Lietuvoje lengvatinis 9 procentų PVM tarifas restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms ir išsinešti tiekiamam maistui, išskyrus alkoholinius gėrimus ir paslaugas ar paslaugų dalis, kurios susijusios su alkoholiniais gėrimais, taikomas terminuotai, t. y. iki 2023 m. gruodžio 31 d.

ELTA

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Kas nori tikrai ir kokybiškai valgyti, tai geriau negu namie niekur negausit, aišku jeigu rankos auga ne iš užpakalio, o mokat , sugebat ir išmanot kaip gaminti, kad būtų ir skanu, ir šviežia. Visos kavinės ir restoranai taupo , kad tik pigiau ir pelningiau jiems išeitų. Galima esant reikalui jų maisto suvalgyt, bet tikrai gero ten nebūna ir nereikia ieškot. Buvo duotos jiems geros lengvatos, o kainos vis aukštyn .ir aukštyn.

  • Jei eina valgyti į kavinę ar restoraną, reiškia pinigų turi.. Ir dar arbatpinigių palieka. Varguoliai ten nevaikšto. O va bobutė pirkdama duoną parduotuvėje, lengvatos negauna. Moka 21 proc PVM.

  • Tie maitintojai tik lobo iš lengvatos, pakeldami kainas. O dabar pirmyn, kelkit dar ir bankrotuokit

  • Ruošdamas maistą namie daug sutaupau ir žinau ką valgau. Dėl manęs visi restoranai ir kavinės gali bankrutuoti.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video