2024/04/28

 

KALĖDOS – LAPKRITĮ

Jurga BANIONIENĖ Žurnalistė

Švenčių laukimas – ypatingas metas. O ypač – pačių gražiausių, Kalėdų. Jų artėjimas labiausiai juntamas įsibėgėjus gruodžiui, kai po kojomis netrūksta girgždančio sniego, aplink šviečia daug šventinių dekoracijų.

Ar tik taip atrodo, ar šiemet viskas anksčiau? Ne tik šiemet. Per anksti prasideda Kalėdų stebuklas. Užtenka tik pasidairyti po prekybos centrus. Pirmi kalėdiniai papuošalai parduotuvių lentynose ima puikuotis dar spaliui nepasibaigus.

Kone kartu su Vėlinių žvakėmis. Ir taip pustrečio mėnesio gyvename tarp kalėdinės atributikos. Net nenorint akys vis tiek už jų užkliūva.

O ką kalbėti apie išankstinį Kalėdų dovanų pirkimą, kuris, anot interneto prekybininkų, prasideda rugsėjo pabaigoje. Lyg pasiūlos staiga imtų ir nebeliktų.

Prekybininkams, žinoma, paranku, kad tas vajus kuo anksčiau prasidėtų. Jų interesai aiškūs, bet nebūtina jiems pasiduoti.

Kupiškio miesto centro puošmena – Kalėdų eglė. Tikra, natūrali, žmonių dovanota. Rajono Savivaldybė šiemet irgi suskubo, jei anksčiau žaliaskarės paieškas pradėdavo lapkritį, tai dabar – spalio viduryje.

Kupiškis visada laikydavosi tradicijos eglę įžiebti gruodžiui įpusėjus, šiemet irgi šį reikalą paankstino ir į šventinį renginį pakvies gruodžio pradžioje.

Žinoma, gali ir kitaip į visa tai pažiūrėti – gražu, kai miestas pasipuošęs, kuo šviesiau, kuo daugiau lempučių žiba, tuo gyvesnis jis būna. Bet vis dėlto, viskam – savas laikas.

Visa tai atsiduoda šiuolaikinio žmogaus nebemokėjimu ar nebenorėjimu laukti. Kiekvieno žmogaus pasirinkimo klausimas, kaip laukti švenčių, ar taip, kaip primeta kiti, ar žiūrint į savo planus ir vertybes, kad Kalėdos neateitų lapkritį.

O dabar apie kitokį laukimą. Permainų. Žmonės viliasi ir laukia, kad jų duos naujai išrinkta rajono valdžia. Rinkimai juk visada siejami su naujomis viltimis.

Kam ko reikia: darbo vietų, tvarkos mieste ir Savivaldybei pavaldžiose įstaigose, nuoseklesnio darbo, didesnio dėmesio sveikatos apsaugai, švietimui, socialiniams reikalams, keliams, užimtumo jaunimui, geresnio susisiekimo autobusais, vandentiekio, kanalizacijos, daugiau žaidimo aikštelių. Kad išrinkti vietos valdžios atstovai bus socialiai jautrūs – su visais kalbėsis, reaguos į bėdas ir išgirs. Valdžia juk turi girdėti žmones.

O svarbiausia žmonėms – kad tik nebūtų blogiau. Gali vardyti ir vardyti, nes rinkėjų lūkesčiai dideli. Norėtųsi, kad prisiklausius rinkimų pažadų po kiek laiko netektų iš naujos valdžios išgirsti, kad daug kas nuo jos nepriklauso, o tik nuo centrinės. Ir kad nereikėtų jos kaltinti, kad temoka šventines kalbas sakyti.

Pasitikėjimo kreditas suteiktas. Reikia tik laukti…

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video