2024/04/27

 

MUSULMONŲ MALDA PARYŽIAUS ORO UOSTE ĮŽIEBĖ GINČUS PRANCŪZIJOJE

Asociatyvi Simono Dariaus nuotrauka

Keliautojų musulmonų bendros maldos Prancūzijos oro uoste vaizdai sukėlė ginčus, vyriausybė pirmadienį pažadėjo būti ryžtinga, oro uosto operatorė pavadino įvykį apgailėtinu.

Sekmadienį socialiniuose tinkluose išplatintose nuotraukose matyti, kaip kelios dešimtys keliautojų meldžiasi Paryžiaus Šarlio de Golio oro uosto išvykimo salėje prieš skrydį į Jordaniją.

Įtampa Prancūzijoje padidėjo dėl Gazos Ruožą valdančios palestiniečių teroristinės  organizacijos „Hamas“ ir Izraelio karo.

Prancūzijoje gyvena didelės musulmonų ir žydų bendruomenės.

Transporto ministras Clement‘as Beaune’as socialiniame tinkle X parašė, kad oro uosto valdžia visiškai įsipareigojusi įgyvendinti taisykles, ir pažadėjo reaguoti „ryžtingai“.

Didžiausio Prancūzijos oro uosto terminale 2B maždaug 10 minučių meldėsi apie 30 keliautojų. Oro uoste įrengtos specialios uždaros zonos, kuriose visų tikėjimų žmonės gali melstis privačiai.

Prancūzija yra griežtai pasaulietinė valstybė ir draudžia demonstruoti religinius įsitikinimus viešose erdvėse, pavyzdžiui, mokyklose ir viešuosiuose pastatuose, įskaitant oro uostus.

„Pirmiausia, tai yra apgailėtina, – socialiniame tinkle X parašė operatorės „Aeroports de Paris“ vadovas Augustinas de Romanet. – Yra tam skirtos maldos vietos. Pasienio policijai nurodyta tai uždrausti ir padidinti budrumą“. Jis taip pat perspėjo neperdėti incidento „šiuo metu“, akivaizdžiai turėdamas galvoje Izraelio ir „Hamas“ karą.

Nuotrauka socialiniuose tinkluose pasidalijo Noelle Lenoir, buvusi dešiniojo sparno prezidento Jacques’o Chiraco Europos reikalų ministrė. „Kur žiūri „Aeroports de Paris„ generalinis direktorius, kai jo oro uostas paverčiamas mečete? Ar statuso pasikeitimas oficialus?“ – sarkastiškai klausė ji.

„Oro uoste yra specialiai tam skirtos maldos vietos“, – pabrėžė valdančiosios partijos parlamentarė Astrid Panosyan-Bouvet ir pridūrė, kad valdžia turi įgyvendinti „Prancūzijoje vyraujančias taisykles, taip pat ir oro uostuose“.

Tačiau prie Paryžiaus esančio Alfortvilio meras socialistas Lucas Carvounas apkaltino parlamentarę „nevykusiais komentarais, galinčiais prilygti islamofobijai“, ir paragino ją „paaiškinti savo pastabas ar net atsiprašyti“.

Viljama Sudikienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video