2024/04/28

 

NUSIVILKĘS TARNYBINĘ UNIFORMĄ SKUBA Į AUTOKROSO TRASĄ

Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis specialistas Rokas Apšega. Autorės nuotrauka

Kupiškio priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje – nauji veidai. Nuo liepos vyresniojo specialisto pareigas eina Rokas Apšega. Emigranto duonos paragavęs kupiškėnas visada puoselėjo tikslą grįžti gyventi į gimtinę. Yra vilkėjęs ir kario uniformą, kuri Rokui patiko, tad ilgai nesudvejojo pasitaikius progai tapti Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos komandos nariu.

Jurga BANIONIENĖ

Stebina žmonių neatsakingumas

Nors dirba tik ketvirtą mėnesį, jau susipažino su šio darbo specifika.

„Mes dirbame prevencinį darbą, vykdome akcijas, atliekame gaisrų tyrimus, važiuojame rinkti apie juos informacijos, tenka ir naktį išvykti, vykdome planinius gaisrinės saugos patikrinimus, žinoma, yra nemažai kabinetinio darbo – raštų rašymo ir pan. Man labiausiai patinka, kad šiame darbe nėra monotonijos, daug visokių užduočių, nenuobodu, tenka ir pavažinėti, ir su žmonėmis pabendrauti“, – pokalbio pradžioje sakė R. Apšega.

Daug girdime apie gaisrų prevenciją, ją siekiama stiprinti, labiau įtraukiant savivaldybes, socialinių paslaugų darbuotojus.

Anot pašnekovo, labiausiai stebina, kad žmonės žino, bet ignoruoja svarbius dalykus. Tenka vykdant akcijas važinėti po gyventojų būstus, vertinti, ar yra autonominiai dujų detektoriai.

„Žmonės pasisako, kad prieš metus ar kitus buvo kolegos, pakabino detektorių, bet pasibaigė elementas ir jo nepasikeičia. Arba rūko patalpoje, detektorius pradeda pypsėti, tai erzina, todėl jį nukabina.

Tai atsakomybės stoka ir nesirūpinimas savo saugumu. Dabar prasidėjo šildymo sezonas, pagal gaisrinės saugos taisykles, būtina prieš jo pradžią išvalyti dūmtraukius, o sezono metu tai daryti kas tris mėnesius. Bet nuo seno likęs žmonių įsitikinimas, kad išvaliau prieš sezoną ir to užtenka, pamiršta faktą, kad paukščiai gali sukti lizdus, prinešti pašalinių daiktų, to neįvertina ir paskui kyla gaisrai“, – pabrėžė vyresnysis specialistas.

Anot pašnekovo, ypatingai senesnės statybos namuose, kur įrengtos krosnys, dūmtraukiai ne pagal šių dienų standartus, jie neprižiūrimi, gaisrai ir kyla dažniausiai. Kitos pagrindinės gaisrų priežastys – neatsargus elgesys su ugnimi, pašalinis ugnies šaltinis, elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimai.

R. Apšega pasidžiaugė, kad dar mažai teko su tuo susidurti, Kupiškyje nebūna daug gaisrų. Bet puikiai pamena pirmą savo važiavimą į įvykį, buvo naktis, teko vykti vienam.

„Gerai, kad nebuvo didelio kriminalo, užsidegė automobilis kitame rajone dėl elektros instaliacijos gedimo“, – pasakojo R. Apšega.

Plačiau skaitykite lapkričio 4 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Vienas mėgstamiausių Roko laisvalaikio praleidimo būdų – teisėjavimas automobilių ir motociklų sporto varžybose.
Šarūno Misiūno, Photography, nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video