2024/04/27

 

VAKARŲ EUROPOJE SIAUČIA AUDRA „CIARAN“, FIKSUOJAMI REKORDINIAI VĖJO GŪSIAI

ELTOS nuotrauka

Po to, kai Prancūzijoje siautė vieną gyvybę nusinešę vėjo gūsiai, kurių greitis siekė 200 kilometrų per valandą, audra „Ciaran“ ketvirtadienį pasuko į šiaurę link Didžiosios Britanijos, kurios gyventojai perspėjami dėl galimo potvynio, elektros tiekimo ir kelionių sutrikimų.

Audrai talžant šiaurės vakarų pakrantę ir su šaknimis raunant medžius, naktį be elektros liko bemaž 1,2 mln. prancūzų namų.

Esno departamente vienas žmogus žuvo, ant jo vairuojamo miškovežio kabinos nukritus medžiui, naujienų agentūrai AFP pranešė avarinės tarnybos.

„Bretanėje siaučia neeiliniai vėjo gūsiai, sumuštas ne vienas absoliutus rekordas,“ – socialiniame tinkle X (buvęs tviteris) rašė nacionalinė meteorologinė tarnyba „Meteo-France“.

Vietos departamento prefektas pranešė, kad Pointe du Raz iškyšulyje šiaurės vakarų pakrantėje užfiksuotas net 207 km/h vėjo greitis, o Bresto uostamiestyje vėjo gūsiai siekė 156 km/h.

Pietų Anglijos pakrantę talžant milžiniškoms 135 km/h vėjo genamoms bangoms, buvo uždaryti šimtai mokyklų.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad Džersio salos gyventojus nakčiai teko evakuoti į viešbučius, kadangi 164 km/h siekę vėjo gūsiai apgadino jų namus.

Nyderlanduose taip pat buvo perspėta apie 100 km/h galinčius siekti vėjo gūsius – darbuotojams buvo nurodyta pagal galimybes likti namie, Amsterdamo Schipholo oro uoste – viename iš didžiausių Europos susisiekimo mazgų – atšaukta daugiau nei 200 skrydžių.

Buvo sustabdytas bei sutriko ir traukinių bei keltų eismas, įskaitant Nyderlandus, Belgiją, Prancūziją, Vokietiją ir Jungtinę Karalystę jungiantį traukinį „Eurostar“.

Olandų visuomeninio transliuotojo NOS sinoptikė Roosmarijn Knol sakė, kad labai svarbu atsižvelgti, kada būtent kyla audra.

„Kadangi ruduo buvo šiltas, sulaukėme daug lietaus, medžiai vis dar yra su lapais, o žemė yra permirkusi kaip kempinė. Todėl yra didelė tikimybė, kad medžiai, ypač silpnesni, gali nuvirsti. Audra, kylanti rudenį, smarkiai skiriasi nuo audros, tarkime, lapkričio gale, kai visi lapai jau būna nukritę,“ – kalbėjo R. Knol.

Potvyniai

Didžiosios Britanijos aplinkos agentūra perspėjo apie „ketvirtadienį prognozuojamus didelius potvynius išilgai pietinės pakrantės ir kai kuriose Jorkšyro ir šiaurės rytų pakrantės dalyse“.

Audros poveikis buvo jaučiamas net tokiuose tolimuose pietų regionuose, kaip Ispanija ir Portugalija – Ispanijos valdžios institucijos perspėjo, kad Atlanto vandenyno pakrantėje stebimos net devynių metrų aukščio bangos.

Prancūzijos šiaurėje esančios Pa de Kalė valdžia atvėrė sporto salių ir prieglaudų duris migrantams, į regioną suplūdusiems su viltimi Britaniją pasiekti laivu.

Tačiau, nepaisant keleto apgadintų pastatų ir automobilių, Prancūzijoje buvo jaučiamas palengvėjimas.

„Manėme, kad bus blogiau. Vėjas tikrai buvo stiprus, tačiau rimtos žalos jis nepadarė,“ – sakė vienas vietos meras Olivieris Lepickas.

Tačiau užsigrūdinę Nyderlanduose kasmet organizuojamų dviračių lenktynių prieš vėją dalyviai neslėpė nusivylimo.

Jie ant Nyderlandų vakaruose esančios Oosterscheldekeringo potvynio užtvaros lenktyniauja tik tuo atveju, jeigu vėjo greitis siekia septynis balus pagal Boforto skalę (t. y. iki 61 kilometrų per valandą), tačiau audra „Ciaran“ ir jiems pasirodė per stiprus varžovas, todėl varžybas teko atšaukti.

„Buvo matyti daug nusiminusių veidų,“ – kalbėdamas su vietos naujienų agentūra ANP sakė lenktynių organizatorius Robrechtas Stoekenbroekas, pažadėdamas lenktynes surengti, kai tik audra praeis.

Jūras Barauskas (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video