2024/04/28

 

LAPKRITIS – ŠILTAS IR LIETINGAS

Unsplash nuotrauka

Baigiantis spaliui, plūstelėjo šilumos banga. Atrodo, kad ir pirmos lapkričio dienos bus nešaltos. Atvėsimo turėtume sulaukti tik trečią mėnesio dešimtadienį.

Kokie bus lapkričio orai, plačiau papasakojo Biržų meteorologijos stoties vyriausiasis stebėtojas Bronius Medinis.

Jurga BANIONIENĖ

Grąžino skolą

Apibendrinamas spalio orus jis sakė, kad mėnuo buvo šiltesnis nei įprastai ir gerokai lietingesnis. Vidutinė spalio temperatūra siekė 7,2 laipsnius šilumos, o norma – apie 6,7 laipsnius.

„Spalis gerokai atseikėjo kritulių, galima sakyti, kad grąžino iki šiol buvusią skolą iš po sausos vasaros ir rugsėjo, ją gražiai išlygino, prilijo už du spalius. Kritulių norma – apie 66 mm, o Biržuose, taip pat ir Kupiškyje, prilijo 112 mm.

Žinoma, kur senos, sugedusios melioracijos sistemos, balos laukuose nelabai gerai, bet rudenį reikia drėgmės žemei atsigauti, iki žiemos reikia ją gerai įmerkti.

Jau ir upėse matyti rudeninis poplūdis, po truputį jos vandeningėja, požeminiai vandenys pradeda pasipildyti. Tai gamtai geras požymis“, – kalbėjo pašnekovas.

Ilgai pavyko išvengti ir rimtų rudeninių šalnų. Pirma atėjo spalio 29 dieną, Biržuose ir Kupiškyje žemės paviršiuje buvo 4 laipsniai šalčio.

Plačiau skaitykite spalio 31 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video