2024/04/27

 

AUTOMOBILIUS STABDYTI IR MATUOTI TARŠĄ GALĖS IR APLINKOSAUGININKAI

Seimas pritarė Saugaus eismo automobilių keliais ir Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymų pakeitimams, kurie padės sustiprinti transporto priemonių taršos kontrolę kelyje, sumažinti neigiamą kelių transporto poveikį aplinkai ir gyventojų sveikatai. Minėti pakeitimai įsigalios 2024 m. sausio 1 d.

„Dviem valstybės institucijoms suteikiama teisė patikrinti techninės priežiūros atitikimo standartą realiomis sąlygomis. Turėsime instrumentą, kad techniškai netvarkingas automobilis būtų pašalintas iš eismo ir galėtų grįžti į techninę apžiūrą tik sutvarkytas. Miestų gyventojai bus apsaugoti nuo transporto priemonių keliamos taršos“, – pažymėjo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Priimti Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo pakeitimai suteikia teisę Aplinkos apsaugos departamento pareigūnams be policijos pareigūnų keliuose stabdyti transporto priemones ir be Aplinkos apsaugos agentūros pareigūnų atlikti operatyvius lengvųjų automobilių, autobusų, krovininių automobilių (M1, M2, M3, N1, N2, N3 klasių) taršos matavimus.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimai suteikia įgaliojimus Aplinkos apsaugos departamento ir Lietuvos transporto saugos administracijos pareigūnams riboti taršos reikalavimų neatitinkančių transporto priemonių dalyvavimą eisme panaikinant privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą, jeigu nustatoma, kad į aplinką išmetamų teršalų kiekiai ir kiti taršos parametrai neatitinka reikalavimų,

Į sąrašą trūkumų, kuriuos nustačius panaikinamas privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas, bus įrašyti ir transporto priemonių taršos reikalavimų pažeidimai. Sąrašą tvirtina Lietuvos transporto saugos administracija.

Taip pat sudarytos teisinės sąlygos Susisiekimo ministerijai kartu su Aplinkos ministerija bendru teisiniu dokumentu nustatyti transporto priemonių techninės priežiūros, remonto, techninės pagalbos ir perdirbimo paslaugų teikimo tvarką ir aplinkos apsaugos reikalavimus.

Visi šie pokyčiai leis mažinti eisme dalyvaujančių techniškai netvarkingų transporto priemonių skaičių, o kartu jų daromą neigiamą poveikį  aplinkai, eismo saugumui.

Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ duomenimis, 2022 m. apie 50 proc. kelių transporto priemonių iš pirmo karto nepraėjo privalomosios techninės apžiūros. Apie 10 proc. iš apžiūrai pateiktų 777,3 tūkst  lengvųjų keleivinių ir lengvųjų krovininių (M1 ir N1klasių) transporto priemonių nepraėjo techninės apžiūros iš pirmo karto dėl taršos reikalavimų neatitikimo – nustatytas per didelis dūmingumas ar anglies monoksido kiekis, eksploatacinių skysčių nuotėkis. Tai reiškia, kad 2022 m. galimai viešajame eisme dalyvavo apie 78 tūkst. taršos reikalavimų neatitinkančių M1 ir N1 klasių transporto priemonių.

Aplinkos ministerijos inf. ir nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Visas stabdyti 3 litrų,nes išprogramuoti PDF,AGR ,sklendžia filtrai

  • Dar galėtų stabdyti gaisrininkai, patikrintų ar turi gesintuvą. Medikai, sustabdę išpurtytų vaistinėlę ir pamatuotų kraujospūdį. Draudimo agentai, sustabdę pasižiūrėtų ar dar galioja draudimas.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video