2024/04/27

 

NAUJAUSI ĮVYKIAI IZRAELIO KARE SU „HAMAS“

Izraelio karinės pajėgos (IDF) praneša padidinusios Gazos Ruože su „Hamas“ grupuote kovojančių karių skaičių. EPA-ELTA nuotrauka

Po to, kai teroristai iš grupuotės „Hamas“ netikėtai užpuolė Izraelį ir, kaip teigia Izraelio valdžia, nužudė mažiausiai 1 400 žmonių, pagrinde civilių, pirmadienį Gazos Ruože jau 24 dieną tęsiasi mūšiai.

„Hamas“ kontroliuojamos Gazos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, po spalio 7 d. antpuolio per nesiliaujantį atsakomąjį Izraelio bombardavimą žuvo daugiau nei 8 000 palestiniečių, pusė iš jų – vaikai.

Štai keturi svarbiausi pastarosios paros įvykiai šiame kare.

„Intensyvūs mūšiai“

Izraelio kariuomenė pranešė per naktinius susirėmimus Gazoje nukovusi „dešimtis“ teroristų – ministro pirmininko Benjamino Netanyahu teigimu, kariuomenė pradėjo „naują etapą“ kare, kuris, jo žodžiais tariant, bus „ilgas ir sunkus“.

„Hamas“ taip pat pranešė, kad šiaurinėje Gazos dalyje tarp šios grupuotės kovotojų ir Izraelio karinių pajėgų vyksta intensyvūs mūšiai.

Kariuomenė pranešė, kad jos „kariai nukovė dešimtis teroristų, užsibarikadavusių pastatuose ir tuneliuose ir mėginusių užpulti karius“, o karinių oro pajėgų naikintuvas smogė pastatui, „kuriame buvo daugiau nei 20 „Hamas“ teroristų“.

Bombarduojamos ligoninių apylinkės

Palestinos Raudonojo pusmėnulio draugija sekmadienį pranešė, kad Izraelis nesiliauja bombardavęs Al-Qudso ligoninės centriniame Gazos rajone apylinkes, griaudamas pastatus bei keldamas riziką civiliams. Pranešime teigiama, kad be pacientų ligoninėje glaudžiasi dar 14 000 dėl karo namų netekusių asmenų.

JT pranešė, kad savaitgalį artilerijos sviediniais apšaudyta ir Šifos ligoninė Gazos mieste bei Gazos šiaurinėje dalyje esanti Indonezijos ligoninė, be to, Izraelis pastarosiomis dienomis yra nurodęs evakuoti visas 10 ten veikiančių ligoninių.

Pasaulio sveikatos organizacijos vadovo teigimu, raginimas evakuoti Al-Qudso ligoninę „kelia didelį susirūpinimą“.

„Neįmanoma evakuoti ligonių pilnas ligonines, nesukeliant pavojaus jų gyvybėms,“ – socialiniame tinkle X rašė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Dar 33 sunkvežimiai su pagalba

Sekmadienį per Rafos pasienio punktą Egipte į Gazą atvyko dar 33 sunkvežimiai su vandeniu, maistu ir medikamentais, pranešė Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos organizacija OCHA.

„Tai didžiausia humanitarinės pagalbos siunta nuo spalio 21 d., kai vėl buvo pradėta nedideliais kiekiais tiekti pagalbą,“ – nurodoma jos pranešime, pabrėžiant, kad pagalbos reikia kur kas daugiau.

Organizacija ypač prašo kuro, kurio tiekimas visiškai blokuojamas ir kurio reikia, kad galima būtų naudotis medicinine įranga bei vandentiekio ir sanitariniais įrenginiais.

Nuo to laiko, kai vėl buvo pradėta nedideliais kiekiais tiekti pagalbą nualintai ir beveik visiškos apsiausties sąlygomis gyvenančiai Palestinos teritorijai, į Gazą atvyko iš viso 117 sunkvežimiai. JT duomenimis, iki karo į teritoriją kasdien atvykdavo vidutiniškai po 500 sunkvežimių.

Smūgiai Sirijoje ir Libane

Izraelio kariuomenė pirmadienį pranešė taip pat smogusi karinei infrastruktūrai Sirijoje, atsakydama į iš šios šalies teritorijos paleistas raketas. Baiminamasi, kad karas Gazoje gali virsti regioniniu konfliktu.

Po to susišaudymas tiek Izraelio ir Libano siena tapo dar intensyvesnis. Irano remiama „Hezbollah“ teigia, kad buvo numuštas izraeliečių bepilotis orlaivis, o Izraelio kariai nukovė vieną iš jos kovotojų.

Libane esantys „Hamas“ teroristai pranešė apšaudę Izraelį raketomis, o Izraelis į tai atsakęs ugnimi ir oro antskrydžiais.

Jūras Barauskas (AFP)

EPA-ELTA nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video