2024/04/30

 

REFERENDUMUI DĖL PILIETYBĖS IŠSAUGOJIMO ARTĖJANT – KĄ SVARBU ŽINOTI?

D .Henke. Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – Olga Posaškova)

2024-ieji Lietuvai bus svarbių pasirinkimų metai – laukia ne tik Prezidento, Europos Parlamento ir Seimo rinkimai, bet ir referendumas dėl pilietybės išsaugojimą apibrėžiančio Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio keitimo.

Jis vyks kartu su Prezidento rinkimais gegužės 12 d. ir nulems, ar kitos Lietuvai draugiškos šalies pilietybę įgyjantys lietuviai galės išsaugoti Lietuvos pasą. Kodėl šis klausimas svarbus Lietuvai?

Lietuva kasmet praranda maždaug po 1000 piliečių

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke sako, kad referendumu bus mėginama išspręsti ilgametę problemą, kai lietuviai, po 1990 m. kovo 11 d. įgiję kitos šalies pilietybę, netenka Lietuvos piliečio statuso. Tai dabar numato Konstitucijos 12 straipsnis, kuris iš esmės ir įtvirtina draudimą Lietuvos piliečiams, susiklosčius tam tikroms gyvenimo aplinkybėms ir priėmus kitos šalies pilietybę, išsaugoti Lietuvos. Konstitucinės teisės ekspertų teigimu, ši nuostata gali būti keičiama tik referendumu.

„Dėl to kasmet Lietuvos pilietybę praranda daugiau kaip 1000 asmenų. 2019 m. vykusio referendumo metu didžioji dalis aktyvių Lietuvos piliečių pasisakė, kad tokia situacija jiems nepriimtina, o Lietuvos pilietybės iš tautiečių atėmimas vien dėl to, kad susiklosčius tam tikroms aplinkybėms jie priėmė kitos šalies pilietybę, yra neteisinga praktika.

Deja, beveik milijono balsų už Konstitucijos straipsnio keitimą nepakako, nes referendumu spręsti keliamo klausimo priėmimo kartelė itin aukšta. Laukia antras bandymas, kuris, labai tikiuosi, bus sėkmingas“, – teigia D. Henke.

Daugiau piliečių – daugiau galimybių Lietuvai

Anot pašnekovės, pilietybės išsaugojimo klausimas svarbus ne tik lietuvių išeivijos atstovams, kuriuos draudimas turėti Lietuvos ir kitos šalies pilietybę tuo pat metu paveikia tiesiogiai, bet ir visai lietuvių tautai, jos ateičiai, nes dabartinės demografinės tendencijos lemia nuolat mažėjantį Lietuvos piliečių, įgaunančių pilietybę gimstant, skaičių.

„Esame likusi viena iš nedaugelio Europos valstybių, kurios pilietybė prarandama įgijus kitos šalies pilietybę. Taip silpniname savo valstybę, nes kuo bus daugiau Lietuvos piliečių, kuo jie bus plačiau pasklidę ir labiau girdimi, tuo stipresni ir saugesni būsime, tuo daugiau galimybių Lietuvai atsivers.

Pavyzdžiui, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos pilietybę turintys lietuviai turi daug daugiau galimybių daryti įtaką mūsų šaliai svarbiems politiniams procesams už Atlanto nei turintys tik lietuvišką pasą. Taigi – tai ir Lietuvos politinės įtakos klausimas. Dėl dabartinio požiūrio į pilietybę šioje srityje prarandame galimybes“, – įsitikinusi D. Henke.

Pribrendo metas pokyčiams?

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkės manymu, Lietuva yra per maža valstybė, kad galėtų lengva ranka atstumti savo piliečius, kad ir kur jie gyventų ar kokią pilietybę – jei tik ji nėra nedraugiškų šalių – beįgytų. Net ir gerokai didesnės valstybės to nedaro, brangina visus savo piliečius. Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė pateikia Lenkijos pavyzdį – pačioje Lenkijoje gyvena beveik 40 mln. gyventojų, dar pusė tiek – diasporoje. Ir Lenkijos valstybės įstatymai saugo kiekvieną lenką, kad lenkai gyvendami svetur išsaugotų Lenkijos pilietybę.

„Tai rodo tam tikrą valstybės požiūrį į savo piliečius, jų vertinimą. Tačiau Lietuvoje šio klausimo per 30 nepriklausomybės metų dar nesugebėjome išspręsti. Tai liūdna, nes pilietybė yra svarbiausias žmogaus ryšys su savo valstybe, o su daugybe savo tautiečių šį ryšį nutraukiame.

Kai buvo formuluojamos su pilietybe susijusios Konstitucijos nuostatos, situacija turbūt labai skyrėsi nuo dabartinės, tad suprantamas svarbiausio šalies dokumento autorių atsargumas ir konservatyvus požiūris į pilietybę. Visgi šiuo metu situacija gerokai pasikeitusi, o dėl pasenusios nuostatos Lietuva kasmet praranda daugybę savo piliečių. Tą reikia keisti“, – sako D. Henke.

Pašnekovė pažymi, kad šiuo metu jau yra apie 50 tūkst. Lietuvos piliečių, kurie pagal dabar galiojančias išimtis turi Lietuvos ir kitos valstybės pilietybes.

Kokie dažniausiai keliami klausimai dėl pilietybės išsaugojimo?

Visgi pilietybės išsaugojimo klausimas daliai visuomenės kelia ir tam tikrų abejonių ir nuogąstavimų. Pilietybė reiškia tam tikrus įsipareigojimus šaliai, tad keliamas klausimas, kuriai šaliai dvi ar daugiau pilietybių turintis asmuo teiktų pirmenybę potencialių ginčų ar šalių interesų susikirtimo atveju, kurioje valstybėje atliktų karinę tarnybą, jei tokia pareiga kiltų?

Jei šalys tarpusavyje turėtų nesutarimų tam tikrais klausimais, o kitą pilietybę įgijęs, kartu turėdamas ir Lietuvos, asmuo galėtų dalyvauti abiejų valstybių politiniame gyvenime – kurios poziciją palaikytų?

Pilietybės išsaugojimo skeptikai taip pat apeliuoja į bendrą pilietybės instituto prasmę ir reikšmę. Pagrindu pilietybei, pagal vieną iš požiūrių, galima būtų laikyti realų ir apčiuopiamą asmens dalyvavimą valstybės socialiniame, ekonominiame, politiniame ir kultūriniame gyvenime.

Pagal tokį suvokimą, vien tik lietuviškos šaknys automatiškai Lietuvos pilietybės negarantuoja. Jei lietuvis apsisprendžia gyventi, dirbti ir įvairiais kitais būdais susisieti su kita šalimi, jai įsipareigoti įgydamas tos šalies pilietybę, o savo gimtinei paprasčiausiai jaučia nostalgiją ar meilę, kad ir koka stipri ji būtų, tai dar nėra pakankamas pagrindas Lietuvos pilietybei išsaugoti.

Tokios pozicijos šalininkai teigia, kad galimybė išsaugoti pilietybę D. Henke minimų demografinių problemų nespręstų, o jas maskuotų popieriuje didesniu kiekiu Lietuvos piliečių, kurie realiai gyvena, dirba, vartoja, moka mokesčius, kuria šeimas ir socialinius ratus, balsuoja kur nors Norvegijoje ar Amerikoje, bet stalčiuje taip pat turi Lietuvos pasą. Jis, Konstitucijos keitimo oponentų manymu, nėra savaime suprantama duotybė ar teisė, ne simbolinį, o labai konkretų faktinį ryšį su šalimi liudijantis, dokumentas, todėl neturėtų tapti vertingu suvenyru ar paprasčiausiai „planu B“.

Klausimas bus sprendžiamas referendume

2024 metų gegužės 12 d. kartu su Prezidento rinkimais vyksiančio referendumo metu bus siūloma keisti Konstitucijos 12 straipsnio nuostatą, kuri, išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, draudžia Lietuvos piliečiui turėti ir kitos šalies pilietybę. Ji būtų keičiama nauja formuluote: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka. Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką“.

Lietuvos piliečiams pritarus, iš Konstitucijos būtų išbrauktas teiginys: „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“. Toks pakeitimas pagrindiniame šalies įstatyme suteiktų galimybę išsaugoti gimstant gautą Lietuvos pilietybę, įgijus kitos šalies. Sprendimas dėl Konstitucijos nuostatos keitimo būtų laikomas priimtu, jei tam pritartų daugiau kaip pusė balsavimo teisę turinčių ir į rinkėjų sąrašą įrašytų Lietuvos piliečių, tai yra apie 1,2 mln. gyventojų.

Tautai nubalsavus už Konstitucijos keitimą pilietybės išsaugojimo tvarką reglamentuotų Lietuvos Respublikos pilietybės konstitucinis įstatymas.

Seime užregistruotame įstatymo projekte numatyta, kad Lietuvos pilietybę galėtų išsaugoti europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančių šalių pilietybę įgyjantys lietuviai.

Tokius kriterijus atitinka Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės (EEE) susitarime dalyvaujančios valstybės, Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos (NATO) ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) narės. Taip pat išskirtos valstybės, kurios tokių kriterijų neatitinka.

Vyriausybės komunikacijos departamentas

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Neklaidinkit žmonių.
    Referendumas ne dėl „pilietybės išsaugojimo“, o dėl dvigubos (trigubos, keturgubos) pilietybės.

    Pirmadienio vakarą dalyvavau LRT forume referendumo dėl masinės dvigubos pilietybės įteisinimo tema. Sveikatos trūko, bet eterio laiko nepritrūko tikrai, nes laidoje savo pozicija buvau vienas prieš visus. Argumentai kartojasi metai iš metų. Žinau, kad ši pozicija nėra itin populiari. Bet tiems, kam visgi rūpi tiesos paieškos ir argumentai, man būtina pasidalinti, o jums būtina pasiklausyti.
    Man svarbiausias iš argumentų yra siekis neapgaudinėti savęs. Lietuva yra nykstanti šalis. Nėra, deja, nėra lietuvių traukos į Lietuvą, yra trauka iš Lietuvos (dabar sumažėjusi, bet vis dar). Šalys, į kurias traukia tautiečiai, gali dalinti pilietybę visiems. Lietuva – demografiškai itin nykstanti šalis, tai akivaizdu, apie tai rašo visa pagrindinė žiniasklaida.
    To akivaizdoje galima arba bandyti išlaikyti Lietuvą lietuvių tautos valstybe, arba paversti ją faktiškai kolonizuota, kitataučių masiškai, o galiausiai gal net daugiausiai kitataučių gyvenama šalimi. Didelėms šalims ta perspektyva labai toli, gi mums labai arti – pastarieji pora metų parodė, kad priimame imigrantus beprotiškais tempais. Migracijos departamentas skelbia, kad turime jau per 200 000 naujai atvykusių užsieniečių Lietuvoje, o lietuviai Vilniuje sudaro jau mažiau nei 2/3.
    Prie ko čia imigracija ir dviguba pilietybė? Nes masiškai dalinama dviguba pilietybė yra priemonė savęs apgaudinėjimui:
    a) apgaudinėjami išvykusieji, kad jie dėl tos pilietybės turėjimo kažkaip virtualiai ar globaliai neva išlieka Lietuvoje, kad viskas gerai, kad tai nėra lemtingas pasirikimas – kitur ar Lietuvoje gyventi;
    b) apgaudinėjama visuomenė, kad įvykusios masinės emigracijos problema išspręsta, kad mes kažkaip nenykstame, net jei žmonės išvažiavo ir negrįš, tai „liks su Lietuva“, nes turi pilietybę. Liks nebent tuo būdu, kad sulaukę pensijos, grįš ją leisti Lietuvoje, ją mokant šaliai, kur tas žmogus pradirbo visą darbingą gyvenimą.
    c) Apsigaudinėja patys politikai, stumiantys tokį sprendimą, kuris jiems neva leistų pasakyti, kad išsprendė problemą, „išsaugojo ryšį su Lietuvą“. Pilietybė yra teisinis, ne emocinis ryšys, jos išsaugojimas išvykusio žmogaus Lietuvai nesugrąžina, o praradimas – neatima.
    Esminis klausimas yra šis: kaip išvykęs žmogus atsiduria pavojuje netekti Lietuvos pilietybės? Ne pačiu išvykimu. Už emigraciją niekas pilietybės neatima. Žmogus turi natūralizacijos būdu siekti kitos šalies pilietybės: pragyventi arti dešimties metų, laikyti kalbos ir konstitucijos egzaminus. Kam visa tai? Tik tam, kad ir toliau gyventum ten, ne Lietuvoje. Taigi svetima pilietybė įgyjama tolesniam gyvenimui svečioje šalyje. Ne sugrįžimui. Jei šiuo veiksmu Lietuvos pilietybė prarandama, tai yra bent pasirinkimas, kam būsi ištikimas. Jeigu Lietuvos pilietybė lieka ir nėra jokios kainos, šis pasirinkimas tampa tik lengvesnis. Panašu, kad visos Lietuvos partijos nori tą paskatinti: imti kitų šalių pilietybes ir jose likti.
    Laidoje nuskambėjo oficiali ir labai įdomi statistika: iš daugiau nei 700 tūkstančių emigravusių, Lietuvos pilietybę prarado (taigi kitą įgijo) vos apie 15 tūkstančių. Tarkime, kad dauguma žmonių slepia šį veiksmą ir Lietuvai nepraneša. Padauginkime skaičių iš 3 ar iš 5. Dievaži, padauginkime iš dešimt, nors tokiais skaičiais netikiu. Tai vis tiek bus nedidelė mažuma visų išvykusiųjų. Absoliučiai daugumai emigravusių įgyti kitos šalies pilietybę nėra tiek svarbu, kad jie tą darytų. Tai be galo išpūstas klausimas.
    Tą patį rodo kita statistika. Per referendumą dėl dvigubos pilietybės 2020 metais balsavo vos apie 70 tūkstančių užsienyje gyvenančių lietuvių. Taigi 10 procentų aktyvumas. Referendumo šalininkai kartoja, kad tai rekordinis aktyvumas. Bet tai 10 procentų. Palyginimui Lietuvoje balsuojama 50 procentų aktyvumu. Kaip sakė ambasadorius Gudynas, sąlygos balsuoti paštu geros, tai netikra problema. Kažkodėl išvykusieji tiesiog nebalsuoja. Ir tai nėra keista. Daug jų jaučiasi išvaryti ir nuvilti Lietuvos, kiti mano, kad čia negyvendami, neturėtų ir spręsti šalies likimo. Priežasčių daug. Bet faktas, kad jeigu visuotinai palaiko dvigubą pilietybę (kuo labai abejoju), iki dvigubos pilietybės referendumo sėkmės tereikia, kad gyvenantys užsienyje subalsuotų taip aktyviai, kaip kad balsuoja likę Lietuvoje. Bet taip nevyksta, susidomėjimo rinkimais ir referendumais Lietuvoje nėra.
    Žmonės žiūri į dvigubą pilietybę emociškai: traktuoja ją kaip tautybę ir jos praradimą, kaip tarytum jų lietuviškumo paneigimą. Nieko panašaus nėra. Niekas nepraranda lietuvybės su pilietybe, o valstybė nepraranda žmogaus tada, kai šis praranda pilietybę. Jeigu žmogus valstybei apskritai prarandamas, tai tą akimirką, kai nusprendžia negrįžti.
    Neapgaudinėkime savęs „Globalia Lietuva“. Tikrovė tokia, kad net patriotiškiausi žmonės negali užtikrinti, kad gyvenant kitos kultūros ir kalbos aplinkoje jų vaikai ar anūkai nenutautės. Su retomis išimtimis, nutautėja. Ir joks pilietybės išsaugojimas, jeigu nėra planų grįžti kurti Lietuvos, to nepakeis. Tebus saviapgaulė.
    Ką daryti? Sukurti mechanizmą („lietuvio pasą“ – pavadinimas nesvarbu), kuris leistų maksimaliai paprastai gimimu įgijusiam Lietuvos pilietybę ir praradusiam ją, kai įgijo kitą, vėl ją atgauti, jei nutaria grįžti į Lietuvą ir vėl renkasi Lietuvos pilietybę. Jokių natūralizacijų, nieko, kaip naujos kortelės išsiėmimas. O taip pat iš tiesų vystyti kultūrinių ir kitų ryšių, traukos į Lietuvą, tinklus ir programas. Tie patys aptarti skaičiai rodo, kad pasaulyje pasklidę per pusę milijono žmonių, kurie nepraradę Lietuvos pilietybės ir galėtų bet kada grįžti į Lietuvą. Jei tik norėtų, jei tik tikėtų, kad verta, kad čia laukia. Jiems nereikia dvigubos pilietybės. Kvieskim.
    P.S. mėgstantiems ieškoti tarp eilučių, pabrėžiu, kad šioje pozicijoje nėra jokio smerkimo emigravusiems, jokio smerkimo priėmusiems kitos šalies pilietybę. Visi laisvi rinktis, valstybės pareiga traukti į save, o ne moralizuoti. Tačiau pasirinkimai todėl ir yra pasirinkimai – kažką pasirinkus, kažkas ir prarandama. Tiesiog gyvenimo faktas, kasdienybėje dažniausiai labai lengvai suprantamas.

    https://www.facebook.com/SinicaVytautas/posts/pfbid033oy1K81ptfgovfs7nNAHQGiAFRNJ1mHECMtbogSUqcVezprMPGNuHbEGSjevyTcol
    https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000301031/lrt-forumas-italijos-lietuve-pilietybes-issaugojimo-priesininkams-lietuva-net-nezino-kiek-turi-pilieciu-jau-igijusiu-priesisku-valstybiu-pilietybes?fbclid=IwAR03SFKYEk_0zoH8Ba8dQTVKKqlRaXSHtREIc5mFPfk7XAF4_br2cKAZxNY
    https://www.tv3.lt/naujiena/video/lietuviai-taps-tautine-mazuma-skaiciavimai-rodo-kad-vilniuje-ju-maziau-nei-du-trecdaliai-n1264930?fbclid=IwAR1Nay–juATudk4VgGRzY0LmPe57VxwqXvCx8hVNb_bEXYDodxrFKYA0J4

Rekomenduojami video