2024/04/27

 

SLOVAKIJA SKELBIA STABDANTI KARINĖS PARAMOS TEIKIMĄ UKRAINAI

EPA-ELTA nuotrauka

Naujasis Slovakijos premjeras populistas Robertas Fico ketvirtadienį pareiškė, kad jo vyriausybė stabdo karinės paramos teikimą Ukrainai.

R. Fico nurodė parlamento nariams, kad Slovakija „nebetieks Ukrainai ginklų“, tačiau vis tiek siųs karo draskomai kaimynei humanitarinę pagalbą.

„Nepalaikysiu jokios karinės paramos Ukrainai… Neatidėliotinas karinių operacijų nutraukimas yra geriausias sprendimas, kurį galime pasiūlyti Ukrainai. ES turėtų iš ginklų tiekėjos virsti taikdare“, – pridūrė ministras pirmininkas.

R. Fico taip pat išreiškė nepritarimą sankcijoms Rusijai.

„Nebalsuosiu už jokias sankcijas Rusijai, nebent bus pateikta jų poveikio Slovakijai analizė“, – nurodė jis.

Naujasis Slovakijos premjeras kalbėjo praėjus dienai po to, kai buvo prisaikdinta jo tripartinė koalicinė vyriausybė.

Koaliciją sudaro R. Fico kairioji partija „Smer-SD“, kraštutinių dešiniųjų ir prorusiška SNS bei nuo „Smer“ atskilusi partija „Hlas-SD“.

„Smer-SD“ laimėjo praėjusį mėnesį vykusius visuotinius rinkimus pažadėjusi nutraukti karinę paramą Ukrainai, o tai sukėlė susirūpinimą dėl Vakarų paramos Kyjivui eižėjimo.

Po pergalės rinkimuose R. Fico sakė, kad „Slovakijos žmonės turi didesnių problemų nei (reikalai su) Ukraina“, ir paragino surengti taikos derybas, nes „tolesnis žudymas niekam nepadės“.

Koalicijos partnerė SNS pritaria R. Fico griežtai prieš pabėgėlius nukreiptai retorikai ir populistinėms pažiūroms. Partijos prorusiškas pirmininkas ir buvęs parlamento pirmininkas Andrejus Danko liepos mėnesį pareiškė, kad Rusijos okupuotos Ukrainos teritorijos nėra „istoriškai ukrainietiškos“.

Jis yra spaudęs ranką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, pasidaręs asmenukę su Rusijos Valstybės Dūmos pirmininku Viačeslavu Volodinu ir kreipęsis į Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą „mano brangus drauge“.

Lina Linkevičiūtė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video