2024/04/27

 

KAIP UŽTIKRINTI EFEKTYVŲ VĖDINIMO SISTEMOS DARBĄ?

Rekuperacija tampa vis populiaresniu sprendimu, todėl ja pasinaudoti pasiryžusių žmonių tik daugėja. Reikia neabejotinai pripažinti, kad energijos kainos nuolat auga. Atsižvelgiant į šį aspektą, ateityje jos tik kils. Kaip su tuo susitvarkyti? Turime suvokti, kad mūsų statomas namas gali generuoti dideles sąskaitas – nebent pirmiausia pagalvosime apie alternatyvius pigaus ir ekologiško energijos tiekimo variantus.

Rekuperatorius kas tai? Kaip tai veikia?

Rekuperatorius yra mechaninio vėdinimo centras. Jame įrengtas šilumokaitis, kurio užduotis – atgauti šilumą iš pastato išleidžiamo oro ir perduoti jį į vidų pučiamą gryną orą. Tai modernus sprendimas, kuris statybų rinkoje tampa vis populiaresnis dėl sutaupomų lėšų.

Šilumos atgavimo sistema leidžia valdyti vėdinimo sistemą pastatuose ir pritaikyti jos galią pagal vartotojų poreikius. Rekuperatoriaus dėka į patalpas tiekiamas oras šildomas nenaudojant papildomos energijos. Mechaninis vėdinimas su šilumos atgavimu pasirodė esąs sprendimas, pakeitęs požiūrį į nuosavų namų statybą. Šiuo metu tai yra privaloma įranga pastatuose, pastatytuose naudojant energiją taupančias ir pasyvias technologijas.

Rekuperatoriuje taip pat yra filtrai, kurių užduotis yra sustabdyti visus oro teršalus, dulkes ir vabzdžius. Jie ne tik apsaugo ortakius ir šilumokaitį, bet ir užtikrina, kad naudojant atitinkamo tipo filtrus į namus būtų tiekiamas šviežias, švarus oras, o tai labai svarbu šiais laikais, turint omenyje vis dažniau viršijamus oro taršos normatyvus, ypač rudenį ir žiemą.

Nuolatinė oro kaita pastate didina gyventojų vėdinimo komfortą. Šilumokaitis bando išlyginti temperatūrų skirtumą tarp dviejų oro srautų. Dėl šios priežasties žiemą, kai į pastatą pučiamas šviežias, bet šaltas oras, šis srautas iš anksto pašildomas naudojamu ir iš namo išleidžiamu oru. Šis sprendimas leidžia išvengti šilumos nuostolių ir sutaupyti šildymo išlaidų.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis rekuperatorių?

Specializuota įmonė, atlikusi montavimo projektą, padės išsirinkti šilumos rekuperatorių. Tačiau verta žinoti, ką reiškia kiekvienas parametras, kad pasirinkimas būtų kuo informatyvesnis ir suprastumėte, kodėl profesionalai rekomenduoja būtent šitą, o ne, pavyzdžiui, pigesnį sprendimą.

Investuotojas turėtų atkreipti dėmesį į efektyvumą ir suspaudimą, šie parametrai yra glaudžiai susiję. Efektyvumas yra oro srautas per įrenginį, o slėgis reiškia galimybę įveikti srauto pasipriešinimą, kurį, be kita ko, sukelia anemostatai ir ortakių tinklas.

Šių dviejų parametrų suderinamumas yra tas, kad kuo mažesnis oro pasipriešinimas, tuo didesnis oro srautas. Štai kodėl reikia atkreipti dėmesį į juos abu. Kai kurie gamintojai patogumo dėlei pateikia diagramas, parodančias šių dviejų parametrų ryšį.

Apytiksles reikšmes galite rasti internete, tačiau atminkite, kad be individualaus projekto jos lieka tik informatyvios. Jie gali labai skirtis net ir panašaus dydžio namuose.

„SEOvoras“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.1316

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video