2024/04/27

 

NEPAISANT PASAULINIŲ PAŽADŲ, 2022 METAIS PASPARTĖJO MIŠKŲ NAIKINIMAS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Pasaulinis miškų naikinimo tempas praėjusiais metais, lyginant su 2021-aisiais, paspartėjo 4 proc., teigiama naujoje ataskaitoje.

Remiantis dokumente „Forest Declaration Assessment“ pateikiamais skaičiavimais, 2022 metais iš viso buvo prarasta 6,6 mln. hektarų miškų – šis plotas yra daugiau nei pusantro karto didesnis už Šveicariją.

Naująją ataskaitą antradienį Vašingtone paskelbė mokslinės organizacijos ir pilietinės asociacijos, įskaitant aplinkosaugos grupę WWF. Dokumente atkreipiamas dėmesys į viešus šalių, kompanijų ir investuotojų pažadus siekti, kad miškų naikinimas liautųsi.

Šalys, kompanijos ir investuotojai yra viešai pažadėję siekti padaryti galą pasauliniam miškų naikinimui ir iki 2030 metų pabaigos atkurti 350 mln. hektarų sunaikintos žemės. Tačiau ataskaitoje nurodoma, kad 2022 metais pasaulis buvo toli nuo šio tikslo. Naikinimą labiausiai skatino žemės ūkis, kelių tiesimas, gaisrai ir komercinis miškų kirtimas.

„Pasaulio miškai išgyvena krizę“, – pareiškė viena iš ataskaitos autorių, įmonės „Climate Focus“ darbuotoja Erin Matson. Pasak jos, tam, kad būtų galima ištesėti dabartinius pažadus, deforestacija iki šių metų pabaigos turėtų būti sumažinta 27,8 proc.

Nepaisant to, ataskaitoje pažymima, kad esama ir teigiamų žinių. Pavyzdžiui, 50 pasaulio šalių artėja prie miškų naikinimo sustabdymo.

Pažangą kovoje su nykimu taip pat daro Brazilija, Indonezija ir Malaizija – visos šios šalys turi didelius atogrąžų miškus, kurie laikomi svarbiais CO2 rezervuarais ir atlieka svarbias funkcijas kovoje su klimato kaita.

Lina Linkevičiūtė (DPA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video