2024/04/27

 

KAIP ATNAUJINTI AUDINIŲ SPALVĄ

Mėgstamus drabužius dėvime ilgai ir, deja, dažnai juos skalbiame. Tai turi didelės įtakos jų išvaizdai – spalvos praranda intensyvumą, balti marškinėliai pagelsta, o juodi drabužiai laikui bėgant papilkėja. Klausiame savęs – kaip grąžinti spalvą drabužiams, kurių kol kas nesinori išmesti?

Prieš pradedant domėtis, kaip atkurti išblukusių drabužių spalvą, verta išsiaiškinti, dėl ko blunka drabužių spalvos. Daug kas priklauso nuo medžiagos tipo ir dažymo technikos. Kuo nenatūralesnė ir ryškesnė drabužių spalva, tuo daugiau jame dažų. Natūralios medžiagos paprastai blunka greičiau nei sintetinės.

Kodėl drabužiai praranda spalvą?

Dažniausiai, pagrindinis drabužių blukimo kaltininkas yra netinkama plovimo technika. Ką tai reiškia? Drabužiai gali prarasti spalvos intensyvumą, jei juos skalbsite per šiltame vandenyje, nerūšiuosite skalbinių pagal spalvą ir medžiagos tipą, naudosite netinkamas, dažnai per stiprias skalbimo priemones, vengsite minkštiklio.

Kita medžiagos spalvos praradimo priežastis – neatsargus dėmių šalinimas. Nors stiprūs balikliai gali padėti pašalinti vyno ar padažo dėmes nuo mėlynų marškinių, jie taip pat pašalins dažus kartu su dėme. Baliklis, ypač pagamintas iš chloro junginių, kaip rodo pavadinimas, turėtų būti naudojamas tik baltiems drabužiams. Kitų atspalvių atveju visada naudokite spalvoms skirtus dėmių valiklius pagal instrukcijas.

Jūsų marškiniai, kelnės ir švarkai taip pat gali išblukti nuo saulės. Todėl drabužius visada laikykite spintoje ir, svarbiausia, nedžiovinkite tiesioginiuose saulės spinduliuose.

Audinių spalva išliks ilgai, jei naudositės šiais patarimais:

  • Visada skaitykite etiketes. Ten gamintojas nurodo, kaip tinkamai išskalbti drabužius, kad jie ilgai išlaikytų šviežumą ir spalvos intensyvumą.
  • Stebėkite skalbimo temperatūrą. Kuo jis didesnis, tuo didesnė tikimybė prarasti spalvą.
  • Išverskite drabužius iš vidaus. Tai senas mūsų močiučių triukas. Taip apsaugosite audinį.
  • Nenaudokite per daug dėmių valiklių ir nenaudokite baliklio spalvotiems drabužiams. Verčiau rinkitės švelnius skalbinių ploviklius.
  • Naudokite audinių minkštiklį. Specialių spalvų drabužiams skirtos priemonės, pvz., juodos, padeda atgauti spalvą.
  • Rūšiuokite skalbinius. Skalbimo mašinos įkrovimus derinkite pagal spalvas – juodus skalbinius skalbkite tik su juodais ir naudokite juodiems skirtas skalbimo priemones, raudonus – su raudonais, mėlynus – su mėlynais. Taip pat pabandykite rūšiuoti drabužius pagal audinio tipą. Sintetika turėtų būti skalbiama tik su sintetika, o natūralius audinius, pvz., liną ar medvilnę, tik su natūraliais pluoštais.

„SEOvoras“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.1308

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video