2024/04/28

 

NUTYLĖTA NARYSTĖ KOMUNISTŲ PARTIJOJE – LYG SALDAINIUKAS OPONENTAMS

Įsigaliojus Rinkimų kodekso pakeitimams, kandidatams į Seimą, prezidentus, Europos Parlamentą ir savivaldą reikės deklaruoti ir buvusias, ir dabartines priklausomybes politinėms organizacijoms. Asociatyvi nuotrauka iš interneto

Neseniai portalo „15 min.“ žurnalistai, atlikę tyrimą apie buvusius Komunistų partijos (TSKP) narius, nustatė, kad šiandien Seime dirba 20 buvusių šios partijos narių. Dauguma parlamentarų tai nutylėjo, kadangi nebuvo prievolės deklaruoti buvusios priklausomybės politinėms partijoms. Spalio 10 d. Seimas pakoregavo Rinkimų kodeksą. Įsigaliojus jo pakeitimams, kandidatams į Seimą, prezidentus, Europos Parlamentą ir savivaldą reikės deklaruoti ir buvusias, ir dabartines priklausomybes politinėms organizacijoms.

Savo biografijos aplinkybes, kad taip pat priklausė Komunistų partijai, buvo nutylėjęs ir Prezidentas Gitanas Nausėda. Iškilus šiam faktui į viešumą, Prezidentas pripažino, kad stojimas į partiją buvo jo jaunystės klaida.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Įsibėgėjant rinkimų į Kupiškio mero postą antram turui, viešai pasirodė žinutės, kad kandidatas Algirdas Raslanas kandidato anketoje irgi nepažymėjo, kad priklausė Komunistų partijai.

Paklausėme paties kandidato, kodėl viešai nedeklaravo savo buvusios priklausomybės Komunistų partijai.

A. Raslanas atsakė, kad neprivalo žymėti. To nenumato iki šiol galiojantis įstatymas.

„Šiuo metu Seime sprendžiami tie klausimai. Gal per kitą kadenciją politikai tai privalės deklaruoti. Aš neslepiu, kad 1989 metais keletą mėnesių priklausiau Komunistų partijai dėl karjeros dalykų. Tada dirbau Lietuvos valstybinio kūno kultūros instituto katedros vedėju. Buvau nepartinis. Man buvo pasiūlytos šio instituto pedagoginio fakulteto dekano pareigos su viena sąlyga, kad įstočiau į Komunistų partiją. Kai mane patvirtino dekanu, po devynių mėnesių pertraukos išstojau iš šios partijos“, – tvirtino politikas.

A. Raslanas teigė, kad nepasiduos Ramūno Karbauskio šantažui. Tuo šantažu siekiama jį ir jo rinkėjus politiškai spausti, parodyti jį kaip blogą žmogų, kurį tarsi galima pakarti ant pirmos šakos. „Į rinkimus turime eiti su savo veiklos programomis, kaip tvarkysime Kupiškį. Žmonėms dabar reikia ne politikų pjautynių, o perspektyvos, ateities strategijos“, – pabrėžė A. Raslanas.

Jis priminė, kad kol kas yra pasiskelbusi tik rajono Tarybos opozicija. Po rinkimų reikės formuoti Tarybos daugumą. Šios rietenos nieko gero neduoda, kenkia vieningam darbui dėl Kupiškio žmonių ir jų ateities.

Rinkimų kodekso naujienos: reikės deklaruoti buvusias narystes partijose, uždraustos „trolių fermos“

Artėjant kitų metų rinkimų maratonui Seimas spalio 10 d. pakoregavo rinkimų organizavimo tvarką reglamentuojantį Rinkimų kodeksą. Pakeitimai susiję su kandidatų biografijomis, teistumu, naudojimosi taip vadinamomis „trolių fermomis“ socialiniuose tinkluose, dokumentų pateikimo terminais, balsų perskaičiavimu.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotojas Andrius Vyšniauskas sako, kad pakeitimai nėra dideli, nėra esminiai, bet sprendžia aktualias rinkimuose iškylančias problemas.

Rinkimų kodekso pataisos numato prievolę kandidatams  į Seimą, Prezidentus, Europos Parlamentą ir savivaldą deklaruoti buvusias ir esamas priklausomybes politinėms organizacijoms.

„Tai reiškia, kad reikės taip pat deklaruoti priklausomybę buvusioms Komunistų partijoms (SSKP, LKP (SSKP) ar LKP). Informacija apie tai atsiras kandidatų anketose, tačiau jos nebus rinkimų plakate“, – komentuodamas Rinkimų kodekso pakeitimus Eltai sakė A. Vyšniauskas.

Parlamentarai nesutiko Rinkimų kodekse įteisinti, kad rinkimų komisijos leidžiamame kandidato plakate, taip pat plakate su kandidatų sąrašu  būtų  nurodyta informacija apie kandidato narystę Komunistų partijose ir jose eitas pareigas.

Rinkimų kodekse atsirado draudimas manipuliuoti interneto platformų paskyromis, t.y. naudoti taip vadinamas „trolių fermas”.

Seimas paankstino terminus, prieš kiek laiko yra pateikiami kandidatų pareiškiniai dokumentai. „Paankstinus terminus, bus atverta daugiau erdvės koreguoti klaidas dokumentuose. Šis reguliavimas įsigalios kitiems savivaldos rinkimams“, – sako A. Vyšniauskas.

Seimas nustatė, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) per savo informacines sistemas turi iškart informuoti kandidatus apie jų pareiškinių dokumentų neatitikimus. Taip pat suteikta galimybė partijoms atšaukti savo kandidatų pareiškinius dokumentus iki kandidatų sąrašų oficialaus paskelbimo, jeigu kandidatui yra pareiškiami įtarimai padarius nusikalstamą veiką.

Rinkimų kodekso pataisomis tikslinama kompromituojančios informacijos sąvoka ir sukuriamas aiškesnis algoritmas, kaip kandidatas gali ginti savo reputaciją rinkimų metu, jeigu apie jį yra paskelbiama kompromituojanti informacija, taip pat nustatytas aiškesnis VRK vaidmuo šiame procese.

Rinkimų kodeksą pakoregavęs Seimas patikslino balsų perskaičiavimo mechanizmą: atsirado galimybė savivaldos rinkimuose perskaičiuoti sąrašų gautus balsus ir pirmumo (reitingavimo) balus.

Seimas nustatė, kad asmuo negali kandidatuoti rinkimuose ne tik, kai jam teismas paskiria bausmę, bet ir tada, kai paskiria baudžiamojo poveikio priemonę.

„Šiame kontekste yra koreguojamas ir Baudžiamasis kodeksas, kad būtų aiškiai reglamentuoti atvejai, kai asmeniui yra paskiriamas apribojimas eiti kokias nors pareigas arba užsiimti tam tikra veikla. Dabar tai buvo reglamentuojama dviem straipsniais, todėl kildavo tokie nesusipratimai, kaip kandidato į Anykščių merus K. Tubio, atveju. Norime, kad tokios dviprasmybės nepasikartotų“, – sako A. Vyšniauskas.

Pasak jo, Seimui pakoregavus Rinkimų kodeksą, metus jokie jo pakeitimai jau nebus svarstomi.

„Džiaugiuosi, kad Seimas priėmė tikrai svarbų Rinkimų kodekso pataisų paketą. Tai, kad sugebėjome jį priimti didele balsų dauguma, rodo, jog radome reikalingus kompromisus tarp daugumos ir mažumos. Šie pakeitimai yra nedideli, bet sprendžia savivaldos rinkimuose iškilusias problemas dėl kandidatų biografijų, teistumo, naudojimosi taip vadinamomis “trolių fermomis” socialiniuose tinkluose. Noriu pabrėžti, kad Rinkimų kodeksas yra gyvas dokumentas, kurio keitimas yra neišvengiamas, atsižvelgiant į rinkimuose iškylančius klausimus. Kadangi nekeičiame esminių kodekso nuostatų, nebeturime fundamentalių diskusijų apie rinkimų sistemos klausimus, o priėmus šį paketą metus jau nebesvarstysime jokių su rinkimais susijusių pakeitimų,”– Eltai sakė A. Vyšniauskas.

Rinkimų kodeksas negali būti keičiamas vykstant rinkimų politinei kampanijai, išskyrus atvejus, kai būtina įgyvendinti Konstitucinio Teismo aktą arba Europos Sąjungos teisės aktą, primena ELTA.

Rinkimų kodeksas yra įrašytas į konstitucinių įstatymų sąrašą, todėl jo keitimo procedūra yra sudėtingesnė. Jis gali būti keičiamas, pildomas ar pripažįstamas netekusiu galios ne mažesne kaip 85 visų Seimo narių balsų dauguma.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Idomu, ką didžiai gerbiamas leonas Apšega pasakytų apie buvusius komunistus? Nemačiau šia tema komentaro. Nejaugi pats buvęs, ar jo aplinkoje yra buvusių?

  • Tada pabandykite su „Novaja zaria“, „Dzintars“, arba „Naftalin“

    • Geriausias kvapas buvo viniokas AGDAM ir pigus ir sotus ir kerpa. gerai rydavo kolkozo traktoristai-dabartiniai valstiečiai

  • Visus kvapus, nesunkiai „permuša“ tarybinių laikų kvepalai : „Trainoj“, „Šipr“ ir „Krasnaja Maskva“ .

    • Naisiu dvokas stipresnis

  • Gal užtenka šliaužioti po butus? Vėl šiandien duodasi visa kompanija. Kupiškio gyventojai jau per pirmą turą aiškiai buvo apsisprendę, kad už Blaževičienę nebalsuos, tai gal nebesitrinkite po laiptines, nes po tokių vizitų labai sunkiai tas valstiečių tvaikas išsivėdina.

  • Šiandien Kupiškio aikštėje prie manęs priėjo kokių devynių dešimties metų berniukas ir paklausė: dėde, o kas jums yra gerovės valstybė? Atsakiau: vaikeli, valstybės gerovė be savivaldos gerovės neįmanoma, todėl man gerovė bus tada ,kai prezidentu taps Veryga, o Kupiškio mere Blaževičienė. Berniukas liūdnai pažvelgė į mano vyžas, pasukiojo pirštą prie smilkinio ir nuėjo..Likau nesupratęs..

  • Iškraipyta tiesa, blogiau už melą.

    • Buvęs komunistas!?Daug tokių buvusių.Paimkime kad mūsų visų gerbiamą ir mylimą seimo narį,signatarą,buvusi meru,banko valdytoju.Ir A.Raslanas kiek kur turėjo ir turi pareigų ,visur apseidavo be Karbauskio patarimų.Bet kad Ger.Karbauskis nuleido žemiau kelių savo savygarba ,atvyra diskriminacija Raslanui dėl amžiaus,’ne ten baigtų mokslų“,gyvenamosios vietos ,netgi lyties.Gėda net prisiminti,bet tai ar tik nebus padaryta meškos paslauga Eglutei ?

  • OHO,OHO kiek nezinomu, kandidatu i Kupiskio merus , biografijos uzkulisiu islindo i viesuma……..Idomu,ar jie patys tai patvirtins ar paneigs???????? Reikia atsaukti antraji rinkimu tura iki isaiskes tiesa?

  • Gal gana fizrukų? Komunistas A.Raslanas kartais ne giminė Petro Raslano (Rainių žudynių pagrindinis veikėjas), gal gana visų tų „buvusių“ ?

  • Kas antras buvo komunistas…ką daryt?

  • Laimės Eglė. Nebevarkit ir nebesižeminkit ją puldami. Taškas.

    • Sapne kartu su Žilinskiene ir jos vyrais

  • Juokas ima dėl narystės, kiek tokių LT yra. O valstiečių Eglutė jei pateks į merus, tai Kupiškyje valdys Naisių Karbauskis, viskas jau apgalvota…..Dar neišrinkta mere, jau postus užima savieji gerbėjai..buvo pasakyta, savų nestatys……Pasakas seka žalieji…juokinga

  • Pagalvojimui,
    Jei valstiečiai į valdžią, tai Kupišky valdys Naisių Karbauskis, Eglutė bus tik dokumentuose merė..

  • Buvo tokie laikai, kad daugelis užimančių pareigas turėjo stoti į komunistus, nors širdyje buvo tikri dori lietuviai. Balsuosime už Algirdą, pamazgų pylimas nepadės. Visko galima rasti ir Blaževičienės biografijoje, faktų kurie nepuošia ir nėra kuo didžiuotis, nors amžius jaunas. O Apšega ar tai nebuvo komunistu ?

    • Tiesa tik už A.Raslaną.

    • Nekliedek,tikri lietuviai nestojo į partiją. Ir jeigu tik pasikeitų laikai,tie patys būtų pirmi komunistų partijoje. Istorija ta gerai prisimena,todel pasakų nesek!

  • Tai butent jei sako 5 žmona reiškiasi ne šeimos žmogus ir …….

    • Labai įdomu Eglužės kelinta, vaikai skirtingom pavardėm, Su šiuo santuoka daug vėlesnė…cha, cha

      • Dar tik 35 metai karbauskininkų kandidatei, o jau yra vaikučiai nuo 2 vyrų, kas gali paneigti, kad ir jai daug dar visko gali būti? Baikit pult Algirdą Raslaną , kai patys neblizgate dorybe:)

        • Tai apie ką eina kalba, tik apie aponentą mato valstiečiai, savoji neatskleidžia ankstesnio gyvenimo paslapties, o labai būtų įdomu sužinoti…

  • Jeigu ir buvo komunistu, tai dar nereiškia kad buvo prieš Lietuvos nepriklausomybę. O ką gero Letuvai nuveikė valstiečiai ? R. Karbauskis kartu su prorusiškų antinatininkų grupe organizavo referendumą prieš NATO, Reikalavo, kad narystė ES būtų atidėta 25 metams, vėliau organizavo referendumą prieš žemės pardavimą užsieniečiams. Rėmė referendumą už Kremliaus kontroliuojamą Ignalinos AE, bet po ketverių metų jau rėmė referendumą prieš japonų investicijas į Visagino AE, taip atverdamas kelią Astravo AE. Niekada nebalsuočiau nei už šį žmogu nei už jo įkurtas ar remiamas partijas.

    • Kiek pamenu, referendumądėl stojimo į ES, pratęsė dar vienai dienai, nes būtų neįvykęs dėl mažo balsuotojų skaičiaus. Gal ir tamsta ėmei už balsavimą pora butelių pigiausio EURO alaus, ar pigiausių Bonux skalbimo miltelių? Brangesnių nedavė.

      • Referendumas vyko dvi dienas – 2003 m. gegužės 10 ir 11 d. Referendume dalyvavo 63,37 % visų rinkėjų, už Lietuvos narystę ES pasisakė 91,07 % balsavusiųjų.

  • Norim žinot apie šeimas?Kelinta santuoka,kiek vaikų,anūkų

    • Ruošies gal padėti auginti,čiuošk pas eglužę,ten prireiks,jei bus išrinkta pagalbos

    • Eglutė anūkų neturi, vaikučiai trys, o santuokų kiek??? Intarasna kas pirmojo vaiko tata???

  • Žiūrėjote šeštadieninę Kupiškio studijos laidą? Atkreipkite dėmesį į žmones. Nėra jaunų veidų. Pagrindas, 55+. Čia yra pagrindiniai rinkėjai, kurie renka pensininkus komunistus ir vagius konservatorius, dėl kurių, jauni žmonės, bėga iš Kupiškio. Yra verslininkų, investuotų Kupiškyje. Bet ar atsirastų bent 50 darbingų žmonių? Vabalninką, savu laiku, prijungė prie Biržų. Laukiu, kad, Kupiškį prijungtų prie Panevėžio. O tai jau importuoja visokius pliurpalus pensininkus. Nors visko gali būti. Kupiškio baudžiauninkai išrinko teisiamą žuliką, išrinks ir niekur neišrinktą sporto trenerį.

  • o jeigu dabar dėl karjeros pasuūlys stoti pvz į konservatorių partiją – tai kodėl gi ne ? ar iš įpratimo , savo darbe žmones taip pat skirstote pagal partinę priklausomybę ?

    • Viskas čia gerai. Kai neturi principų ir vertybių, dėl karjeros, galima įstoti ir į LGBT. Raukai, atlaikys.

      • tai jau nebetoli , plakatas jau pamėlynavo 🙂

    • Konservatorių labai garbinga lietuvių partija,Vilniuje gyvena 600 tūkst .gyventojų ir taryboje nėra nei vieno valstiečio,meras konservatorius,

  • Kokia čia nuodėmė.kad Raslanas buvo komunistas ir nesimušė į krūtinę ir ne atgailavo? Nausėda prezidentas,vyriausias Lietuvoje ginkluotųjų pajėgų vadas įstojęs į komunistus tais metaiskai jau buvo sąjūdis čia jau baisu ir vadovauja šaliai. O čia Kupiškiui Raslanas komunistas ,jam nereikia eiti iš pažinties nei prieš taip dievinamą blaževičienės ligoninės griovėją apšegą,už ką jis keikiamas žmonių,nei prieš pieninės prichvatizatorių ir žmonių pinigus pasisa vinusiu valstiečiu..Jie tokie patys ko0munistai tik žymiai baisesni.Raslanas nemurkdė Kupiškio ,Ovalstiečiai š..kė daug metų ir tą tvaiką jaučiame iki šiol

    • Pavardė, rašoma didžiąja raide. BaisėtYs reikia tokiais menko razumėlio žmogeliais, kuriems konservatoriai prišiko į tuščias galvas. Komunistas- man yra kuilio myžalas,kolaborantas, prisitaikėlis. Tikri lietuviai, niekada nebuvo komunistai. Dar pasidomėk, ar nkvdistas Petras Raslanas, kuris žudė Lietuvos partizanus, nebuvo Algirduko giminė? P.s. Nuvažiuok į Naisius.Po Naisių, atsilupėli, pamatysi, kokioje pamazgų duobėje gyveni.

      • Bijau,kad ranka gali nudžiūti rašant tokias padugnes iš didžiosios raidės.O tu atsilupėli žinok,kad karbauskis ir kalnus supylė už ES lėšas ir kad tilptų jo pyziai.Durniau tu nuvarė žmones su ašaromis nuo savo gimtos žemelės o tarp komunistų ir valstiečių dėk lygybės ženklą,aišku jei žinai kas tai yra,žinok tai dukterinės giminaitės ,pagimdytos tos pačiosTSRS

      • Kai gimė šitas Raslanas, anam Raslanui Petrui buvo kažkur apie 40 metų. Po 1960ųjų Petras Raslanas sudaro antrą santuoką. Mūsų kandidatas Raslanas niekur nenurodo kas jo tėvai. Nors daug žinomų žmonių biografijose nurodomi tėvai, broliai, seserys, vaikai, sutuoktiniai.

Rekomenduojami video