2024/04/27

 

IZRAELIS RENGIASI KOORDINUOTAM GAZOS RUOŽO PUOLIMUI

Palestiniečiai leidžia raketas į Izraelį. EPA-ELTA nuotrauka

Izraelio kariuomenė šeštadienio vakarą paskelbė, kad pasirengimas integruotam ir koordinuotam Gazos Ruožo puolimui iš oro, jūros ir žeme artėja prie pabaigos, praneša naujienų agentūra dpa.

Įsiveržimas į Gazą pradėtas planuoti po to, kai prieš savaitę „Hamas“ teroristai paleido tūkstančius raketų į Izraelį, pralaužė pasienio įtvirtinimus ir nusiaubė pietų Izraelio bendruomenes nužudydami 1 300 žmonių.

Per Izraelio atsakomuosius oro antskrydžius Gazos Ruože žuvo daugiau nei 2 200 žmonių. Izraelis užblokavo šią nedidelę palestiniečių teritoriją prie Viduržemio jūros krantų ir nutraukė maisto, degalų, vandens ir medikamentų tiekimą.

Planuojamas įsiveržimas, kurio tikslas „Hamas“ sutriuškinimas, artėjo jau penktadienį, kai apie 1 mln. Gazos Ruožo gyventojų Izraelis nurodė per 24 valandas evakuotis į pietinę šios teritorijos dalį.

Šeštadienį Izraelis pakartojo, kad palestiniečiai turėjo pasitraukti į Gazos Ruožo pietus iki 16 val. naudodamiesi patvirtintais maršrutais.

Tuo metu „Hamas“ bandė sutrukdyti civiliams evakuotis aiškindami, kad tokie raginimai tėra žydų propaganda. Liudininkai pasakojo apie augančią paniką Gazoje ir, kad žmonės bėga automobiliais, sunkvežimiais, asilų tempiamais vežimais ir pėsčiomis vieninteliu pagrindiniu keliu.

„Hamas“ teigė, kad per Izraelio oro antskrydžius žuvo 70 žmonių, o 200 buvo sužeisti. Penktadienį islamistų organizacijos atstovas sakė, kad dauguma aukų buvo moterys su vaikais, o aviacija pataikė į tris konvojus.

Tačiau Izraelio pajėgos šito nepatvirtino ir aiškinasi tokius pareiškimus. Kariuomenė teigia besitaikanti tik į teroristų buveines ir kaltina „Hamas“ naudojantis civiliais Gazoje kaip „gyvaisiais skydais“. Izraelis teigia, kad per oro antskrydžius žuvo aukščiausi „Hamas“ vadai suplanavę įsiveržimą į Izraelį.

Šeštadienį iš Gazos Ruožo į Tel Avivą ir Izraelio vidurinę dalį vėl buvo paleista daug raketų, bet pranešimų apie sužeistuosius nebuvo.

Per „Hamas“ teroristų išpuolius nuo praeito šeštadienio žuvo mažiausiai 265 Izraelio kareiviai. Manoma, kad palestiniečiai pagrobė ir į Gazos Ruožą išsivežė nuo 120 iki 150 žmonių.

Tuo metu „The New York Times“ remdamasi trimis aukšto rango Izraelio karininkais pranešė, kad Izraelis Gazos Ruožo puolimą norėjo pradėti šį savaitgalį, bet jis buvo atidėtas dėl debesuotumo, kuris būtų apsunkinęs naikintuvų pilotų ir dronų operatorių pastangas pridengti karius ant žemės.

Anot leidinio, dėl karinės operacijos Gazoje Izraelis gali įsitraukti į mėnesius truksiančias kautynes mieste. Manoma, kad šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje dešimtys tūkstančių „Hamas“ teroristų slepiasi bunkeriuose ir tuneliuose, kurie driekiasi šimtus kilometrų po žeme.

Izraelio kariuomenė mano, kad bandydama apsunkinti puolimą „Hamas“ susprogdins tunelius, kai prie jų priartės kariai. Be to, naudodamasi tunelių sistema „Hamas“ taip pat gali apeiti Izraelio karius už nugaros. Dėl to kyla grėsmė, kad teroristai gali efektyviai įsitvirtinti po žeme prisidengdami įkaitais.

„The New York Times“ pranešė, kad Izraelio operacijoje dalyvaus pėstininkai, tankai ir karo inžinieriai. Karius ant žemės iš oro pridengs naikintuvai, sraigtasparniai, bepilotės skraidyklės ir artilerija iš žemės bei iš jūros.

Karolis Broga (DPA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video