2024/04/27

 

KUPIŠKYJE GRASINO SUSPROGDINTI MOKYKLĄ

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Lietuvos švietimo ir ugdymo įstaigos spalio 13 dieną nuo pat ryto masiškai gavo grasinimus sprogdinimais. Pasak policijos atstovų, gauta daugiau nei 300 laiškų rusų kalba grasinant susprogdinti mokyklas ir darželius įvairiuose šalies miestuose.

Toks laiškas pasiekė ir vieną Kupiškio rajono ugdymo įstaigą.

Jurga BANIONIENĖ

Pareigūnai tikrina

„Kupiškėnų minčių“ žiniomis, grasinantį elektroninį laišką gavo Kupiškio Povilo Matulionio progimnazija.

Įstaigos direktorius Rimvydas Latvys teigė, kad ryte į darbą atėję progimnazijos darbuotojai elektroniniame mokyklos pašte gavo pranešimą, kad yra padėta bomba.

„Mes iš karto sureagavome, paskambinome numeriu 112, registravome įvykį. Šiuo metu policijos pareigūnai tikrina mokyklą, ar nėra sprogstamųjų medžiagų“, – kalbėjo R. Latvys.

Pasak jo, ugdymo procesas nenutrauktas.

„Policijos pareigūnai eina per kiekvieną kabinetą, klasę ir tikrina. Vykdoma patikra, o toliau matysime, vykdysime visus policijos pareigūnų nurodymus“, – ryte kalbėjo progimnazijos direktorius.

Kupiškyje – vienas laiškas

Pasak Odetos Jukniūtės, Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos, Kupiškyje gautas vienas elektroninis laiškas apie padėtą sprogmenį.

 „Šie laiškai siunčiami per visą Lietuvą, labai plačiai, per įvairias ugdymo įstaigas. Daugiausia jų Panevėžio apskrityje gavo Biržų ugdymo įstaigos 9, Panevėžio – 7. Antra para jie plinta, kol kas dar nėra pasitvirtinusio pranešimo, kad būtų užminuota mokykla ar darželis. Į šiuos panešimus reaguojama, atvyksta pareigūnai, įstaigos kartu su darbuotojais patikrinamos. Jei viskas gerai, nieko daugiau nebereikia daryti“, – sakė O. Jukniūtė.  

Lietuvos švietimo ir ugdymo įstaigos penktadienį nuo pat ryto masiškai gavo grasinimus sprogdinimais, patvirtino policija.

„Nuo 6 val. ryto gauta 140 laiškų rusų kalba grasinant susprogdinti mokyklas ir darželius įvairiuose šalies miestuose“, – sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Vėliau policijos atstovas patikslino, kad laiškų su grasinimais sprogdinimais švietimo ir ugdymo įstaigos gavo per 300.

Policija feisbuke skelbia, kad laiškai švietimo ir ugdymo įstaigoms su grasinimais sprogdinimais yra centralizuota ataka.

„Tikėtina, kad tai centralizuotai surengta ataka, siekiant sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą. Dirbame įtemptai, važiuojame į visus objektus, juos tikriname, kol kas jokių sprogmenų ar kitų pavojingų objektų nerasta. Prašome žmonių nepanikuoti, elgtis ramiai, vykdyti pareigūnų nurodymus“, – informuoja policija.

Klaipėdoje ketvirtadienį 18 mokyklų ir vaikų darželių gavo pranešimus apie neva įstaigose padėtus sprogmenis, tačiau sprogmenų nebuvo rasta.

Lietuvoje penktadienį sustiprinta su žydų bendruomene susijusių objektų apsauga. Policijos atstovo R. Matonio teigimu, patruliavimas ties su žydų bendruomene susijusiais objektais yra sustiprintas jau nuo šeštadienio, kai į Izraelį įsiveržė teroristinė grupuotė „Hamas“.

„Svarbiausias akcentas kreipiamas į tuos objektus, kuriuose bus žmonių, bet kartu bus stebimi ir tokie objektai kaip sinagogos, memorialai, kapinės“, – dėstė policijos atstovas.

Kaip teigė R. Matonis, kol kas jokių incidentų prie su žydų bendruomene susijusių objektų Lietuvoje nėra fiksuota.

Teroristinės grupuotės „Hamas“ lyderis Khaledas Meshalas paragino spalio 13 d., penktadienį, išeiti į gatves, palaikyti Izraelį užpuolusią „Hamas“. Po šių pareiškimų socialiniuose tinkluose ėmė plisti raginimai tądien pulti žydus bei su žydų bendruomene susijusius objektus.

Spalio 7-osios rytą palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ pradėjo puolimą prieš Izraelį. Teroristai paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį.

VSD: pranešimai apie užminuotas mokyklas yra tikslinga ir koordinuota priešiškų valstybių ataka

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad platinami pranešimai apie šalies ugdymo įstaigų užminavimą yra tikslinga ir koordinuota priešiškų valstybių ataka.

„Valstybės saugumo departamento vertinimu, Lietuvoje, taip pat Latvijoje ir Estijoje, platinami grasinantys pranešimai ugdymo įstaigoms, tikėtina, yra tikslinga ir koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva“, – Eltai atsiųstame komentare teigia VSD atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė.

VSD vertinimu, šiais veiksmais yra siekiama kelti panika ir trikdyti institucijų darbą.

„Melagingais pranešimais ir panašaus pobūdžio veiksmais siekiama kelti įtampą ir paniką visuomenėje, trikdyti ir destabilizuoti institucijų darbą, didinti nepasitikėjimą. Išaugus geopolitinei įtampai, Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra nuolatiniai priešiškų valstybių informacinių-kibernetinių atakų taikiniai“, – rašoma komentare.

Visgi, žvalgybos institucija akcentuoja, kad Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis išlieka žemas bei ragina piliečius išlikti ramiais ir nepasiduoti provokacijoms.

VSD ir kitos institucijos bendradarbiauja tiriant šią ataką.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • GAL KAS GIRDEJOTE AR SKAITETE AR LANDSBERGIENES MOKYKLOS IR GAVO TOKIUS ISPEJIMUS AR NE???????

  • Speju kazkas Penktadieni i sule pachmielas nenorejo eit

    • Issidavei…

  • Reikėjo ištrinti spam’ą ir tiek žinių. Gavau email, kad man paliko giminė 14000000 USD. Tai nelėkiau į VMI susimokėti mokesčių.

Rekomenduojami video