2024/04/27

 

LIGONIŲ KASOS KVIEČIA: NENUMOKITE RANKA Į REGOS SUTRIKIMUS

Freepik nuotrauka

Minėdamos Pasaulinę regėjimo dieną, ligonių kasos skatina gyventojus pasirūpinti savo akimis ir apsilankyti pas gydytoją, jei kamuoja akių nuovargis ar yra regėjimo problemų.

Pacientai, pajutę regos sutrikimo požymių ar norintys pasitikrinti regėjimo aštrumą, pirmiausia turi apsilankyti pas savo šeimos gydytoją.

Akių ligų profilaktika apima įvairias amžiaus grupes.

Kiekvienais metais šeimos gydytojas profilaktiškai turi patikrinti ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų regėjimą.

Vieną kartą per dvejus metus apsilankiusiems pas šeimos gydytoją 19–40 metų žmonėms tikrinamas regėjimo aštrumas ir akispūdis, 41–65 metų žmonėms regėjimas tikrinamas kartą per dvejus metus, akispūdis – kartą metuose, o nuo 65 metų – tikrinama kasmet. Jeigu prireikia detalesnio ištyrimo, pacientas gali būti siunčiamas gydytojo oftalmologo konsultacijai gauti.

Turėdami siuntimą, apdraustieji gali patys pasirinkti gydytoją oftalmologą bet kurioje sveikatos priežiūros įstaigoje, teikiančioje šias paslaugas ir turinčioje sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK).

Gydytojas specialistas, išsamiai įvertinęs situaciją, skirs tyrimus bei gydymą. Sveikatos priežiūros įstaigų, sudariusių sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, sąrašus, galite rasti čia.

Gydytojui oftalmologui išrašius siuntimą kompensuojamiesiems akinių lęšiams, dėl jų įsigijimo reikia kreiptis į optikas, kurios yra sudariusios sutartis su Valstybine ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Optikų sąrašą galite rasti čia.

Rugsėjo pabaigoje buvo padidintos akinių lęšių bazinės kainos regėjimo negalią turintiems pacientams. Vaikams šių priemonių įkainis padidėjo nuo 40 eurų, o suaugusiems nuo 80 eurų iki 95 eurų arba 148 eurų, priklausomai nuo paskiriamų akinių lęšių tipo.

Akinių lęšiai gali būti kompensuojami ir vaikams, ir suaugusiems pacientams, jeigu gydytojas oftalmologas nustato, kad geriau reginčiosios akies aštrumas su visiška korekcija neviršija 0,5 regėjimo aštrumo vienetų. Kaip ir iki šiol, visi akinių lęšiai pacientams iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) kompensuojami 100 proc.

Akinių lęšiai pacientams gali būti skiriami dėl įvairių regėjimą pažeidžiančių ligų: lęšiuko, gyslainės ir tinklainės ligų, glaukomos, stiklakūnio ir akies obuolio ligų, regėjimo nervo ir regėjimo takų ligų, akies raumenų, akomodacijos ir refrakcijos sutrikimų, ragenos transplantato ir kt. Plačiau apie tai.

Neretai ligonių kasų specialistų teiraujamasi, ar reikia pacientui mokėti už akies lęšiuką, kai atliekama akies lęšiuko keitimo operacija.

TLK specialistai informuoja, kad prireikus operacijos, kurios metu drumstas akies lęšiukas pakeičiamas dirbtiniu, privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams sveikatos priežiūros įstaigoje, teikiančioje šias paslaugas ir turinčioje sutartį su ligonių kasa, jie yra apmokami PSDF lėšomis. Operacijai atlikti reikalingais medikamentais bei medicinos pagalbos priemonėmis gydymo įstaigos turi apsirūpinti pačios.

Mokėti papildomai gali tekti tik tais atvejais, jei pacientas savo noru pasirinks brangesnį lęšiuką, nei ligonių kasų kompensuojamasis. Tuomet pacientas turi įstaigos kasoje sumokėti ne visą lęšiuko kainą, o kainos skirtumą tarp pasirinkto ir PSDF lėšomis finansuojamo akies lęšiuko.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video