2024/04/27

 

SEIMAS PRIĖMĖ PATAISAS DĖL SLAUGYTOJŲ SAVARANKIŠKUMO DIDINIMO

Asociatyvi Unsplash nuotrauka

Seimas antradienį priėmė pataisas dėl slaugytojų savarankiškumo didinimo, gydytojų administracinės naštos mažinimo ir savivaldybės gydytojo pareigybės tikslinimo.

Priimtame įstatymų pakeitimo projekte numatomas didesnių atsakomybių perdavimas slaugytojams ir akušeriams, tuo pačiu mažinant gydytojams tenkančią administracinę naštą.

„Svarbiausias dalykas – siekiama mažinti administracinę naštą gydytojams ir pacientams. Pandemija parodė, kad kai kurie dalykai, pavyzdžiui, kai buvo leista slaugytojams išrašyti tyrimus, tam tikrus vaistus, pasitvirtino“, – yra teigęs Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

„Šiuo įstatymu norima suteikti daugiau teisių slaugytojams, leisti pratęsti lėtinėmis ligomis sergančių asmenų paskirtus vaistus, jeigu tie vaistai veikia, taip pat suteikti teisę išrašyti tam tikrus siuntimus konsultacijoms, suteikti teisę išrašyti siuntimus tam tikriems tyrimams“, – pridūrė Seimo narys.

Vis dėlto, šiems pokyčiams papildomų finansų kol kas nenumatyta. Tai, kad padidintam slaugytojų darbo krūviui kompensuoti nėra numatytos lėšos, aršiai kritikavo opozicija. Visgi, A. Matulo teigimu, šiuo metu Seime sprendžiamas klausimas dėl tinkamo šių papildomų slaugytojų pareigybių apmokėjimo.

„Seimas ieškos ir ieško galimybių atitinkamai padidinti tam tikrus įkainius, kad būtų galima padidinti slaugytojų atlyginimus dėl padidėjusio darbo krūvio“, – Seimo posėdyje teigė A. Matulas.

Priimtame įstatymų pakeitimų projekte numatytas ir savivaldybės gydytojo pareigybės patikslinimas. Savivaldybės gydytojas bus pervadinamas į „sveikatos reikalų koordinatorių“.

„Pervadinti savivaldybės gydytoją į koordinatorių – tai būtų valstybės tarnautojas ir jam būtų taikomos valstybės tarnautojui taikomi reikalavimai. Nes pertvarkos procese, kai kuriami sveikatos centrai, būtent savivaldybės gydytojas turėtų būti kaip koordinatorius, kaip organizatorius, sprendžiant įvairias problemas“, – kalbėjo Seimo narys.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video