2024/04/27

 

ROŽINIO KASPINO MĖNUO – IŠ LIETUVOS REGIONŲ PASITIKRINTI VEŠ ROŽINIAI AUTOBUSAI

Spalis – kovos su krūties vėžiu mėnuo. Šia proga Tarptautinė Vilniaus Moterų Asociacija (IWAV), jau 15 metus iš eilės organizuojanti kovai su krūties vėžiu skirtą labdaros iniciatyvą „Sužydėjusi viltis“, išreiškia solidarumą – iš trijų Lietuvos regionų moteris pasitikrinti veš į Nacionalinį vėžio institutą (NVI).

„Krūties vėžys – opi problema. Todėl mūsų organizacijos inicijuojama labdaros iniciatyva „Sužydėjusi viltis“ ir yra apie tai, kad reikia nedelsti ir laiku atkreipti dėmesį į šią klastingą ligą.

Reguliarūs pasitikrinimai ir ankstyvos diagnostikos svarba gali padėti moterims užkirsti ligai kelią arba lengviau išgyti“, – sako Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos pirmininkė Svitlana Saltis.

Kasmet pasaulyje krūties vėžiu suserga daugiau nei 2 milijonai moterų, miršta apie 600 tūkstančių. Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 1600 krūties vėžio atvejų, o daugiau kaip 500 moterų nuo šios ligos miršta.

„Į mamografinę patikros programą vieną kartą per dvejus metus laukiame atvykstant 50–69 metų moterų, o moteris iki 50 m. arba vyresnes nei 69 m., užčiuopus krūtų darinius ar turinčioms krūtų onkologinių ligų šeimoje atvejų, kviečiame ankstyvos diagnostikos patikrinimams.

NVI Krūties kompetencijos centre gydytojai turi ilgametę darbo patirtį diagnozuojant ir gydant krūties vėžį.

Krūtų diagnostikos centre dirbama su moderniausia radiologine įranga: mamografija, ultragarsu, magnetinio rezonanso tomografu, atliekami naviko žymėjimai ir biopsijos.

Laukiamos moterys iš regionų papildomiems tyrimams po programos bei sudėtingais atvejais, kai reikalinga kita gydytojo nuomonė“, – pasakoja skyriaus vedėja, gydytoja radiologė Jurgita Ušinskienė.

Kovos su krūties vėžiu mėnesį „Sužydėjusi viltis“ organizuoja moterų nuvežimą į NVI iš trijų Lietuvos regionų – pirmasis autobusas atvyks spalio 11 d. 10 val. ryte iš Širvintų, spalio 18 d. iš Kupiškio, spalio 25 d. iš Šalčininkų. Moterys norinčios užsiregistruoti, gali padaryti tai čia: https://www.nvi.lt/kruties-vezio-pp/

„Šia iniciatyva skatiname moteris nedelsiant pasitikrinti dėl krūties vėžio. Todėl spalio mėnesį organizuosime rožinius autobusus, kurie talpins iki 60 moterų ir veš jas į NVI pasitikrinti dėl ligos ir parveš atgal. Pasitikrinti galės ne tik lietuvės, bet ir ukrainietės.

NVI moterys atliks mamografijos tyrimus pagal programą, jas konsultuos gydytojai radiologai, onkologas chirurgas, onkologas radioterapeutas“, – teigia S. Saltis.

Pirmąją dieną į NVI atvykusias moteris pasitiks fotografas ir visi iniciatyvoje dalyvaujantys gydytojai, kurie jas pasveikins ir įteiks šalikėlius.

Per 15 metų labdaringa iniciatyva „Sužydėjusi viltis“ padėjo surinkti daugiau kaip 300 tūkst. eurų, už kuriuos nupirktos priemonės buvo paaukotos Lietuvos onkologinėms ligoninėms.

Tarptautinė Vilniaus Moterų Asociacija vienija Lietuvoje gyvenančias užsienio šalių ambasadų darbuotojų ir verslininkų žmonas iš daugiau nei 25 šalių bei veiklias Lietuvos moteris. Savo savanoriška veikla asociacija padeda spręsti socialinius klausimus Lietuvoje.

Iniciatyvos metu surinktos lėšos skiriamos priemonėms, reikalingoms pagerinti ankstyvą krūties vėžio diagnostiką, įsigyti.

Tai gydytojams onkologams suteikia galimybę dirbti su inovatyviomis diagnostikai reikalingomis priemonėmis. Taip pat daug dėmesio skiriama paskatinti moteris pasitikrinti sveikatą, priminti prevencinės medicinos svarbą. 

Norintys prisidėti prie organizacijos ir jai paaukoti, tai padaryti spalio mėnesį gali oficialioje Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos svetainėje: https://www.iwavilnius.com/blossom-of-hope

Publicuminf. ir nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video