2024/04/29

 

NAKTINIO MATYMO TAIKIKLIAI MEDŽIOKLĖJE NEBUS LEIDŽIAMI

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Antradienį Seime vykusio balsavimo metu nepritarta naktinio matymo taikiklių įteisinimui medžioklėje. Parlamentarai nubalsavo už premjerės Ingridos Šimonytės siūlymą grįžti prie socialdemokrato Lino Jonausko iniciatyvos šiuos ir dalį kitų medžioklėje naudojamų prietaisų drausti. Už jos pasiūlymą balsavo 61 Seimo narys, 34 buvo prieš, 25 susilaikė.

Įteisinti naktinių, lazerinių, termovizorinių taikiklių ir jų priedų prie optinių taikiklių naudojimą medžioklėje siekiama nuo 2015 m. Ankstesniais metais šie siekiai buvo argumentuojami afrikiniu kiaulių maru. 2021 m., motyvuojant karo grėsme ir parama Ukrainai, buvo pakeisti keli LR Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo 3, 13 bei 37 straipsniai ir įteisintas naktinių taikiklių naudojimas civilinėje apyvartoje.

Praėjusiais metais naktinio matymo taikiklius įteisinus civilinėje apyvartoje Seimo narys L. Jonauskas su grupe kolegų parlamentui pateikė Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis buvo siūloma iš Medžioklės taisyklių į Medžioklės įstatymą perkelti medžioklėje draudžiamus naudoti įrankius, priemones ir būdus, tarp kurių yra ir naktiniai taikikliai, taip įstatymuose įtvirtinant jų naudojimo medžioklėje draudimą. 

Tačiau Seimo narių grupė registravo priešingą pasiūlymą – įteisinti medžioklę su naktinio matymo taikikliais. 

Premjerė I. Šimonytė antradienį Seimo posėdyje pasiūlė Seimo nariams atsikvošėti ir sugrįžti prie pradinio siūlymo šiuos įrankius iš Medžioklės taisyklių perkelti į Medžioklės įstatymą kaip draudžiamus naudoti. 

„Dėl Seimo svarstymų anksčiau pateiktas projektas pavirto savo paties priešingu projektu. Tai, kas projekte buvo numatyta įrašyti, kaip negalima naudoti, staiga Seimo narių valia pasidarė galima. Įvyko labai keistas performansas ir nuo pradinės intensijos, dėl ko apskritai šitą klausimą svarstome, yra nutolta 180 laipsnių“, – sako ji.

Premjerė pabrėžia, kad apmaudžiausia, jog šis klausimas yra siejamas su krašto saugumu ir gynyba. 

„Tarsi žmonės turi mokytis šaudyti su naktiniais taikikliais naktį į šernus miške, o ne šaudyklose. (…). Tiek kontrolės požiūriu, tiek visais kitais požiūriais ši galimybė yra žalinga gamtai, aplinkosaugai. Ji neturi nieko bendra su tėvynės saugumu ir gynyba. Labai prašau Seimo narių atsikvošėti ir grįžti prie pradinio siūlymo, kurį teikė L. Jonauskas“, – pabrėžia ji.

ELTA primena įstatymo pataisos dėl naktinio matymo taikiklių įteisinimo medžioklėje tiek visuomenėje, tiek Seime sukėlė audringas diskusijas. 

Įstatymo pataisų šalininkai pabrėžia, kad įstatyme nurodyta, jog naktinio matymo taikiklius būtų galima naudoti tik kovojant su afrikiniu kiaulių maru, pražudžiusiu šalies kiaulių ūkius, ir smulkiais plėšrūnais, naikinančiais kiškius, stirnų jauniklius ir paukščius. Taip pat pabrėžiama, kad papildomų medžioklės prietaisų įteisinimas prisidėtų prie šalies saugumo.

Medžioklės įstatymo pataisas kritikuoja gamtininkai, aktyvistai ir kai kurie medžiotojai, taip pat kadenciją baigęs prezidentas aplinkosaugininkas Valdas Adamkus, naktinių taikiklių įteisinimui nepritaria Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. 

Antradienį prie Seimo piketą prieš naktinio matymo taikiklių įteisinimą organizavusios Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė Eltai sakė, kad naktinių taikiklių medžioklėje įteisinimas žymėtų regresą aplinkosaugoje.

Justė Ancevičiūtė (ELTA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video