2024/04/28

 

PAMOKŲ PATEISINIMAS GRIEŽTĖJA

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. įsigaliojo nauja bendrojo lavinimo mokyklų lankomumo užtikrinimo tvarka. Ji numato, kad tėvai per mėnesį gali pateisinti penkias mokymosi dienas, praleistas dėl ligos, o praleidus daugiau nei penkias, reikia pateikti patvirtinimą, kad buvo kreiptasi į asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Lietuvos gydymo įstaigos pastebi, kad prasidėjus naujiems mokslo metams padaugėjo besikreipiančių į gydytojus dėl pažymų praleistoms pamokoms pateisinti, tačiau jos nebeišduodamos nuo 2019 m.

Patvirtinimą, kad apsilankė pas gydytoją, pacientai gali rasti savo e. sveikatos paskyroje.

Ar apsiprasta su naujovėmis, kaip jas vertina tėvai, medikai, ugdymo įstaigų vadovai?

Jurga BANIONIENĖ

Pažymų dar paprašo

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) šeimos gydytoja Vida Pranckūnienė teigė, jog prasidėjus mokslo metams, ir nors orai dar šilti, sergančių vaikų atsiranda ir mokyklose, ir darželiuose.

„Jaučiamas ligų pakilimas, ypač virusinių, viršutinių kvėpavimo takų. Atėjusios mamos sako, kad reikia pažymos. Turbūt, tėvai nelabai dar žino naujos tvarkos.

Didelių nesusipratimų nebuvo, kalbamės, paaiškiname, kad gydytojas neprivalo rašyti pažymos. Pagal rugsėjo 21 dienos Sveikatos apsaugos ministerijos raštą, tokios pažymos dėl praleistų pamokų nebeišduodamos nuo 2019 metų, kai buvo sugriežtinti pacientų duomenų apsaugos reikalavimai. Patvirtinimą, kad lankėsi pas gydytoją, pacientai gali rasti savo e. sveikatos paskyroje.

Tėvai turi įsivertinti vaiko sveikatos būklę, ar tikrai reikia gydytojo konsultacijos, ypač susirgimo pradžioje.

Pavyzdžiui, vaikas karščiuoja, nebūtina tuoj pat dėl to bėgti pas gydytoją. Kartais geriau pabūti namie, daugiau pagirdyti vaiką skysčiais, stebėti jo būklę, ir žinoma, pasiskambinti gydytojui, pasitarti.

Jei manome, kad konsultacija reikalinga, tai vaikas ir atvyksta. E. sveikatoje bus matyti, kad buvo apsilankyta pas gydytoją“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak V. Pranckūnienės, pasitaiko tam tikrų nedidelių traumų, patempimų, tada gydytojai išrašo pažymas, kad vaikas negali dalyvauti kūno kultūros pamokose.

Nors sergančių vaikų daugėja, gydytoja nepajuto didesnio darbo krūvio.

Plačiau skaitykite spalio 3 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video