2024/04/28

 

Į KALNŲ KARABACHĄ ATVYKO JUNGTINIŲ TAUTŲ MISIJA

Armėnai bėga iš Kalnų Karabacho. EPA-ELTA nuotrauka

Azerbaidžanas skelbia, kad į Kalnų Karabachą atvyko Jungtinių Tautų misija po to, kai beveik visi etniniai armėnai iš šio regiono išvyko baimindamiesi etninio valymo jį užėmus azerbaidžaniečiams, informuoja AFP.

Azerbaidžano prezidento atstovas spaudai sakė naujienų agentūrai AFP, kad JT misija į Kalnų Karabachą atvyko sekmadienio rytą, kad „įvertintų humanitarinius poreikius“.

Jungtinių Tautų atstovams pirmą kartą per 30 metų suteikta galimybė apsilankyti šiame regione.

Praėjusią savaitę Azerbaidžanas surengė netikėtą puolimą, kuris truko vieną dieną. Tris dešimtmečius Kalnų Karabachą (Arcachą) kontroliavę armėnų separatistai po mūšių sutiko nusiginkluoti, išformuoti savo vyriausybę ir integruotis į Azerbaidžaną.

Kalnų Karabacho separatistų pralaimėjimas sudavė skaudų smūgį ilgai puoselėtam armėnų siekiui suvienyti protėvių žemes.

Iš Kalnų Karabacho išvyko beveik visi 120 000 gyventojų ir dėl to Armėnija susidūrė su pabėgėlių krize.

Sekmadienį Armėnijoje surengta maldų už regioną diena. Visoje šalyje skamba bažnyčių varpai, o Armėnų apaštališkosios Bažnyčios vadovas katolikosas Karekinas II aukojo mišias Ečmiadzino katedroje Jerevane.

Armėnija kaltina Azerbaidžaną vykdant „etninį valymą“. Baku šiuos kaltinimus neigia ir ragina armėnus neišvykti iš savo namų Kalnų Karabache bei reintegruotis į Azerbaidžaną, kuris gerbs jų teises.

2,8 mln. gyventojų turinti Armėnija dėl staigaus pabėgėlių antplūdžio dabar susiduria su dideliais sunkumais apgyvendinant žmones. Armėnijos valdžia paskelbė, kad 35 000 pabėgėlių buvo suteiktas laikinas apgyvendinimas.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Judėjimas penktadienį paskelbė sieksiantis surinkti 20 mln. Šveicarijos fankų (20,6 mln. eurų), kad padėtų pabėgėliams.

Azerbaidžanas šiuo metu derasi dėl „reintegracijos“ su armėnų separatistų vadovais, nors tuo pačiu metu sulaikė jų aukšto rango vyriausybės ir kariuomenės pareigūnus.

Karolis Broga (AFP)

EPA-ELTA nuotrauka
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • JT konstatuos kad Azerbaidžanas armėnų genocido nevykdo, nes visi atmėnai paliko regioną. Kur buvot kai šaudė ir sprogdino? JT – š. krūva.

Rekomenduojami video