2024/04/27

 

IŠDUOS NAUJO DIZAINO TRANSPORTO PRIEMONIŲ NUMERIO ŽENKLUS SU VYČIU

Pristatytas naujojo dizaino numerio ženklas su Lietuvos valstybės herbu – Vyčiu. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotrauka

Nuo spalio pradžios VĮ „Regitra“ pradės išduoti naujo dizaino transporto priemonių registracijos numerio ženklus su Lietuvos valstybės herbu – Vyčiu. Kaip pažymima pranešime žiniasklaidai, visi anksčiau išduoti transporto priemonių numerio ženklai liks galioti, jų keisti nebus privaloma.

„Tai svarbi ir džiugi naujiena mūsų šalies vairuotojams. Numerio ženklai su Vyčiu prisidės prie Lietuvos valstybės simbolikos puoselėjimo ir mūsų šalies reprezentavimo“, – teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Džiaugiuosi, kad šiandien jau galime išpildyti mūsų klientų lūkestį išsiskirti eisme ir pabrėžti savo patriotiškumą – nuo kitos savaitės bus galima užsisakyti naujo dizaino numerio ženklus su Vyčiu. Elgiamės socialiai atsakingai, todėl pereinamuoju laikotarpiu eilės tvarka bus išduodami anksčiau pagaminti senojo pavyzdžio numerio ženklai. Planuojame, kad nuo gruodžio mėn. visi išduodami numerio ženklai bus su lietuvybės simboliu“, – sakė „Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas.

V. Dominauskas pabrėžė, jog pakeitus dizainą, paslaugų ir numerio ženklų kaina nesikeis, tačiau atsižvelgiant į dideles numerio ženklų gamybos ir išdavimo apimtis, numatyta keletas išimčių, kai valstybės herbas numerio ženkluose nebus naudojamas.

ELTOS nuotrauka

„Vytis nebus naudojamas diplomatiniuose, galingiesiems keturračiams ir iš šalies išvežamoms transporto priemonėms ženklinti skirtuose numerio ženkluose, taip pat laikinuose valstybinio numerio ženkluose, skirtuose motorinėms transporto priemonėms, priekaboms, savivaldžių automobilių bandymams ženklinti ir dviračiams skirtose lentelėse“, – rašoma „Regitros“ išplatintame pranešime.

Vyčio idėjos autoriaus Seimo nario Andriaus Kupčinsko teigimu, Lietuvos automobilių numerio ženklų šriftai yra vieni didžiausių Europos Sąjungos šalyse, daugelyje jų raidžių ir skaičių kombinacijos siekia 7–8 simbolius, tuo metu pas mus – tik 6. Todėl Lietuvos automobilių numerio ženkliuose yra pakankamai vietos tinkamai integruoti Vyčio ženklą.

„Šiuo metu išduodamuose automobilių numerių ženkluose nebeliko techninės apžiūros galiojimo lipduko ir hologramos, tad kilo mintis, jog numerio ženklą būtų galima papildyti Vyčio simbolika. Vyčio atvaizdavimas numerio ženkluose ne tik stiprins mūsų tautinę tapatybę ir pasididžiavimą savo valstybe, bet ir bus atpažįstamas bei populiarinamas keliaujant“, – sakė idėjos autorius.

Herbą numerio ženkluose jau naudoja tokios ES šalys kaip Slovakija, Kroatija, Slovėnija, Serbija, Vengrija.

Klientai, norintys atnaujinti turimus numerio ženklus, kviečiami apsilankyti „Regitros“ klientų aptarnavimo padaliniuose. Savo vizitą padalinyje rekomenduojama planuoti iš anksto ir jam užsiregistruoti internetu, pažymima pranešime.

Iki šiol, pagal Lietuvos Respublikos valstybės herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatymą, Lietuvos valstybės herbas galėjo būti naudojamas tik Lietuvos banko blankų dokumentuose, herbiniame antspaude, iškaboje, ant pinigų, krašto apsaugos sistemos karių uniformų skiriamuosiuose ženkluose, ant pašto ženklų.

A. Kupčinsko 2021 metais registruotas įstatymo projektas, numatantis valstybės herbo – Vyčio integravimą į transporto priemonių numerio ženklus, praėjusiais metais Seime priimtas didele balsų dauguma. Naują numerio ženklų dizainą patvirtino Lietuvos Heraldikos komisija, praneša „Regitra“.

Praėjusiais metais „Regitra“ išdavė daugiau nei 397 tūkst. vienetų numerio ženklų plokštelių, beveik 96 proc. jų sudarė numerio ženklai, skirti lengvųjų keleivinių, krovininių automobilių ir priekabų ženklinimui.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video