2024/04/28

 

LIETUVOS ŽYDŲ GENOCIDO DIENOS IŠVAKARĖSE – NAUJAS STENDAS, LEIDINYS IR PARODA

Prie Kupiškio viešosios bibliotekos atidengta informacinė lenta, kurioje – Kupiškio žydų bendruomenės istorija. Autorės nuotrauka

Rugsėjo 21 dieną Kupiškyje prasidėjo renginių ciklas, skirtas Kupiškio žydų bendruomenės palikimui atminti. Pirmas jo akcentas – informacinės lentos, pasakojančios miesto žydų bendruomenės istoriją, atidengimas prie Kupiškio viešosios bibliotekos. Kupiškio etnografijos muziejuje pristatyta paroda „Kupiškio žydų bendruomenė. Praeities ir dabarties sąsajos“, vyko kraštotyros leidinio „Kupiškio žydų bendruomenės atspindžiai. Kupiškėnų atsiminimai apie žydų bendruomenę“ sutiktuvės.

Jurga BANIONIENĖ

Stende – Kupiškio žydų istorijos fragmentai

Renginį pradėjusi Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkė, istorikė Aušra Jonušytė, sakė, jog simboliška, kad atidengiama lenta, skirta Kupiškio žydų bendruomenei, stovės vietoje, kurią tarpukariu supo žydų tautybės gyventojų kupiškėnų parduotuvės ir amatininkų dirbtuvės, o greta buvo išsidėstę žydų maldos namai.

„Rugsėjo 23 dienos išvakarėse tegul ji mums primins buvusius miesto gyventojus kupiškėnus“, – kalbėjo A. Jonušytė.

Prie naujai atidengtos informacinės lentos įsiamžino (iš kairės): šios idėjos iniciatoriai ir rėmėjai Philip Shapiro ir jo žmona Aldona, muziejininkė Aušra Jonušytė, Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus ir Kupiškio rajono nevyriausybinių organizacijų koalicijos valdybos pirmininkė Marytė Semaškienė.
Autorės nuotraukos

Informacinės lentos atidengimo iškilmėse dalyvavo šios idėjos iniciatoriai ir rėmėjai Philip Shapiro ir jo žmona Aldona.

Angliškai į susirinkusius kreipęsis P. Shapiro sakė, jog yra žydų, čia gyvenusių šimtmečius, palikuonis. Jo žmona Aldona – anykštėnė.

„Šiandien įgyvendinamas projektas, pradėtas prieš kelerius metus, siekiant papasakoti žydų bendruomenės, čia gyvenusios nuo 1600 metų vidurio, istoriją. Tarp jų buvo mano močiutė Zlata Zavilevitz ir jos brolis Zavilas. Jie emigravo į mano gimtąjį miestą Baltimorę, Merilando valstijoje. Ten 1901 m. Zavilas įkūrė savitarpio pagalbos šeimos draugiją. Ji tebeegzistuoja ir šiandien, praėjus 122 metams, ir yra bene seniausia žydų šeimos draugija pasaulyje.

Pirmą kartą su broliu Deividu į Kupiškį atvykome 1997 metais. Tarp kitų tais metais apsilankiusių Kupiškyje žydų paminėsiu Ann Rabinowitz iš Majamio, Floridos valstijos, ir tris Pietų Afrikos žydus – tai Alekas Meyers, Debbie Meyers, Ianas Rogow ir Mervyn Shapiro. Daug metų A. Rabinowitz buvo pasaulinės žydų organizacijos pirmininkė.

2018 m. organizacija „Prisimenant litvakus“ ir A. Rabinowitz pradėjo bendradarbiauti su Kupiškio etnografijos muziejumi siekiant sukurti stendą, trumpai pasakojantį šio miesto žydų bendruomenės istoriją“, – pasakojo P. Shapiro.

Jis išreiškė padėką visiems, įvairiais būdais prisidėjusiems įgyvendinant šią idėją.

Plačiau skaitykite rugsėjo 23 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Lentos pastatymo idėjos iniciatoriai ir rėmėjai Philip Shapiro su žmona Aldona.
Naujo kraštotyros leidinio „Kupiškio žydų bendruomenės atspindžiai. Kupiškėnų atsiminimai apie žydų bendruomenę“ sutiktuvės Etnografijos muziejuje.
Nauja knyga unikali dviem aspektais. Čia sudėti senųjų kupiškėnų atsiminimai apie Kupiškio krašte gyvenusią žydų bendruomenę, o istorijas užrašė Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokiniai. Knygą iliustravo Kupiškio meno mokyklos dailės skyriaus mokiniai.
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video