2024/04/28

 

V. ZELENSKIO UŽDUOTIS VAŠINGTONE – ATREMTI KARO NUOVARGĮ

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. EPA-ELTA nuotrauka

Ketvirtadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Vašingtoną antrojo per karą vizito, siekdamas naujos pagalbos kovoje su įsibrovėliais iš Rusijos, nors tarp JAV įstatymų leidėjų ryškėja karo nuovargis.

Po dar vienos naktį Rusijos surengtos raketų atakų bangos prieš jo šalį V. Zelenskis anksti ketvirtadienį socialinėje žiniasklaidoje pareiškė, kad jis ir jo žmona „atvyko į Vašingtoną“ ir kad oro gynyba yra vienas svarbiausių jo prioritetų JAV sostinėje.

45 metų lyderis Baltuosiuose rūmuose susitiks derybų su JAV prezidentu Joe Bidenu, vėliau lankysis Pentagone. Tačiau bene svarbiausias susitikimas greičiausiai bus su respublikonų ir demokratų lyderiais JAV Kongrese, galinčiame užblokuoti naują milijardų dolerių pagalbos paketą Kyjivui.

Baltieji rūmai pareiškė, kad Ukrainos lyderio vizitas vyksta „tikrai kritišku metu“, kai lėtas Ukrainos puolimas ir kova su Rusijos pajėgomis žada nusitęsti į rudenį.

V. Zelenskis atvyko iš Niujorko, kur dalyvavo Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje ir ragino pasaulį tvirtai stovėti kartu su Ukraina prieš „genocidą“ vykdančią Rusiją. Jis prašė amerikiečių ir toliau teikti paramą. Nuo 2022 m. vasarį Rusijos pradėtos invazijos Vašingtonas perdavė Ukrainai karinės pagalbos daugiau nei už 43 mlrd. JAV dolerių.

„Esame finišo tiesiojoje“, – antradienį CNN sakė V. Zelenskis.

Sprendimas dėl raketų dar nepriimtas

Vis dėlto jo kelionė į Vašingtoną labai skiriasi nuo pirmojo vizito 2022 m. gruodį, kai jis atskrido slapta ir buvo sutiktas kaip didvyris Baltuosiuose rūmuose bei ant Kapitolijaus kalvos.

Šį kartą tvyro vis daugiau abejonių dėl tolesnės JAV pagalbos Ukrainai, griežtos linijos respublikonai sako nepritarsiantys finansavimui, kad užkirstų kelią JAV vyriausybės uždarymui, jei į jį bus įtraukta pagalba Ukrainai.

J. Bidenas žada remti Kyjivą, kad ir kas būtų, tai diktuoja ir jo 2024 m. perrinkimo kampanija, per kurią jis nori pabrėžti savo lyderystę pasaulyje.

Pasak JAV pareigūnų, JAV prezidentas ir pirmoji ponia Jill Biden Baltuosiuose rūmuose pasveikins V. Zelenskį ir jo žmoną Oleną Zelenską, vėliau Ovaliajame kabinete vyks abiejų lyderių derybos akis į akį. J. Bidenas tikisi išgirsti apie „perspektyvą mūšio lauke tiesiogiai iš Ukrainos vyriausiojo vado“, sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

Neatmetama, kad bus aptartas V. Zelenskio prašymas dėl didesnio nuotolio raketų ATACMS, galinčių smogti iki 300 kilometrų atstumu, tačiau sprendimas dar nepriimtas, pridūrė J. Kirby.

„Prezidentas kalbėsis su prezidentu V. Zelenskiu apie jo poreikius ir apie tai, kaip Jungtinės Amerikos Valstijos toliau patenkins šiuos poreikius“, – sakė jis.

Antradienį kalbėdamas Jungtinėse Tautose J. Bidenas perspėjo neapleisti Ukrainos. „Rusija tiki, kad pasaulis pavargs ir leis jai be pasekmių vykdyti žiaurumus Ukrainoje“, – sakė jis.

J. Bideno perspėjimas nuskambėjo dieną prieš tai, kai Lenkija, kilus ginčui dėl grūdų eksporto, pareiškė nebeginkluosianti Ukrainos. Ketvirtadienį ji patikslino, kad įvykdys esamus ginklų tiekimo sandorius.

Koks planas?

V.  Zelenskio taip pat laukia sudėtinga užduotis įtikinti Kongresą, kuriame Ukraina yra dramos dėl gresiančio vyriausybės uždarymo įkaitė. Griežtosios linijos respublikonų įstatymų leidėjai sulaiko Baltųjų rūmų reikalavimą į biudžeto projektą įtraukti dar 24 mlrd. dolerių karinei ir humanitarinei pagalbai Kyjivui.

Abejonių turi net nuosaikesni respublikonai. „Koks pergalės planas? Manau, kad būtent tai nori žinoti Amerikos visuomenė“, – šią savaitę sakė Atstovų rūmų pirmininkas respublikonas Kevinas McCarthy.

Kai kurie sako, kad geriau būtų pinigus išleisti JAV sienos apsaugai, taip pat nerimaujama dėl Kyjivo kontrpuolimo tempo ir korupcijos Ukrainoje, kad pinigai nenueitų veltui.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas, kitų metų kandidatas mesti iššūkį J. Bidenui, sakė, kad pinigus būtų geriau išleisti namuose, ir prognozavo, jog galiausiai triumfuos Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuriuo jis žavisi.

Viljama Sudikienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video