2024/04/29

 

KOKIA VARIKLIO ALYVA TINKA MANO AUTOMOBILIUI?

Variklio alyva yra labai svarbi jūsų automobiliui. Ji turi įtakos variklio veikimui, nusidėvėjimui ir degalų sąnaudoms. Kaip pasirinkti tinkamą variklio alyvą?

Kam naudojama variklinė alyva?

Variklio alyva automobiliui yra naudojama vidaus degimo variklio judančioms dalims tepti. Varikliui veikiant, judančios dalys, pavyzdžiui, stūmokliai ir paskirstymo velenai, trinasi viena į kitą, todėl įkaista ir dėvisi. Variklio alyvos paskirtis – mažinti trintį tarp šių dalių, mažinti dėvėjimąsi ir išsklaidyti dėl trinties atsirandančią šilumą. Laikas, per kurį sutepamas variklis, priklauso nuo alyvos klampumo, kuo klampesnė alyva, tuo ilgiau reikės tepti variklį.

Be tepimo, variklio alyva atlieka ir kitas svarbias funkcijas. Ji padeda valyti variklį, šalindama nuosėdas ir teršalus, mažina koroziją, apsaugodama metalines dalis nuo oksidacijos, taip pat padeda aušinti variklį, perduodama šilumą iš degimo zonos į alyvos karterį, kur ji lengviau išsisklaido.

Siekiant išlaikyti variklio veikimą ir ilgaamžiškumą, svarbu reguliariai keisti variklio alyvą, nes laikui bėgant alyva gali prarasti savo tepimo ir apsaugines savybes. Tiesą sakant, reguliariai nekeičiant alyvos galima rimtai sugadinti variklį.

Į kokius parametrus atsižvelgti renkantis alyvą?

  • Klampumas

Atkreipkite dėmesį į ant alyvos etiketės nurodytą klampumo rodiklį – pirmasis skaičius rodo alyvos skystumą šaltuoju metu (kuo jis artimesnis 0, tuo alyva skystesnė), o antrasis rodo alyvos savybes aukštoje temperatūroje (kuo didesnis indeksas, tuo geresnė apsauga aukštoje temperatūroje).

  • Alyvos tipas: sintetinė ar mineralinė?

Mineralinė alyva yra geros kokybės. Tačiau ji ilgiau įkaista nei sintetinė alyva. Sintetinė alyva yra efektyvesnė, ypač esant žemai temperatūrai ir trumpiems atstumams.

Iš tikrųjų pasirinkimas priklauso nuo jūsų transporto priemonės, jos naudojimo vietos, vairavimo ir kelionių pobūdžio. Jei kur gyvenate oro sąlygos nuolat sudėtingos (šaltis, lietus), rinkitės 100 % sintetinę alyvą. Jei jūsų transporto priemonė sena ir važinėjate „kietai“, tinka mineralinė alyva. O naujausiems, moderniems varikliams sintetinė alyva padės sumažinti degalų sąnaudas (taip pat ir CO2 emisiją).

  • Standartai

Skirtingi skaičių ir raidžių deriniai, esantys ant alyvos etikečių, priklausomai nuo gamintojo nurodo, kokiam variklio tipui jie atitinka ir koks jų eksploatacinių savybių lygis. Norėdami orientuotis, galite vadovautis gamintojo rekomendacijomis, pateiktomis vairuotojo vadove.

„SEOvoras“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.143

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video