2024/04/28

 

VAGIMS NET KAPINĖS NEŠVENTOS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo
Jurga BANIONIENĖ
Žurnalistė

Neseniai rašėme apie neatsakingus kapinių lankytojus. Seniūnams galvos skausmą kelia atliekų nerūšiavimas. Niekaip neišmokstama į žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius nemesti kapų žvakių, plastikinių gėlių. Nesidrovima ir iš namų atvežti buitinių atliekų ir sumesti į kapinių konteinerius. Nors jų prie kapinių netrūksta, dar pasitaiko netgi tokių atvejų, kad šiukšles išverčia už kapinių tvoros.

Žodžiu, mano kiemas blizga, o už tvoros – nors ir tvanas.
Išties sveikintinas dalykas, kad prie kapinių atsirado bendro naudojimo įrankiai. Kai naujosiose miesto kapinėse buvo pastatyti stovai su laistytuvais, teko ne kartą išgirsti, kad tai labai reikalinga.

Išties, ne kiekvienas laistytuvą ir turi, o jei iš toliau žmogus artimųjų kapų sutvarkyti atvyksta, tai ypač patogu – viskas vietoj ir už dyką, tik imk ir naudokis. Betgi, pasirodo, yra ir tokių, kurie pasinaudoję pamiršta į vietą padėti.

Po šio straipsnio sulaukėme vienos kupiškėnės skambučio. Pasak jos, neužsiminta apie dar vieną aktualią problemą. Tai gėlių vagystės senosiose miesto kapinėse.

Anot pašnekovės, nieko švento nebėra – net iš kapavietės gyvas gėles išsikasa ar drąsiai iš vazos dirbtinių gėlių puokštes pasisavina.
Kad bėda yra, patvirtino ir kapinių sargė. Ir kapus tvarkantys žmonės pasako, ir pati pamato, kad vietoje tik pasodintų gėlių lieka tuščios duobutės.

Akivaizdžiai matyti, kad gėlės išrautos. Moters nuomone, taip elgiasi psichikos problemų turintys asmenys, linkę į kleptomaniją.

Išrauna ne visas gėles, bet po keturias penkias. Jei tikras vagis būtų, visas imtų, su keliomis turguje nestovėsi. Vagysčių iš kapinių dažniausiai pasitaiko tada, kai pavasarį pradedamos sodinti gėlės arba kai pavasarinės keičiamos į vasarines.

Daug metų kapines prižiūrinti pašnekovė pamena vieną atvejį, kai viena kapinių lankytoja pastebėjo, jog asmuo bando pasisavinti dirbtines gėles. Buvo iškviesta ir policija. Tačiau ilgapirštis buvo sutrikusios psichikos. Tokio nenubausi, gal tik gali pagąsdinti, gal kitą kartą taip nesielgs.

Retkarčiais ir socialiniuose tinkluose užverda kupiškėnų diskusijos apie dingstančias iš kapinių gėles ir kitas puošmenas. Aišku tai, kad yra problema, kad net sakralinės, šventos vietos vagių neatbaido. Tik kaip su ja kovoti?

Apie moralę ir sąžiningumą kalbėti čia nebeverta. Šie žmonės net moralės užuomazgų neturi. Turbūt tiems savo artimųjų kapus prižiūrintiems žmonėms, kuriems su tokiais atvejais teko susidurti, ne patirti materialiniai nuostoliai svarbiausia. Tokia vagystė – kapo išniekinimas.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Reikėtų praplėsti laisvamanių kapines

  • Valdžia-puikus pavyzdys, tokiems barbarams.

  • Pasakojo, kad protingas pasiunčia durnelį kapų gėlės išrauti…

Rekomenduojami video