2024/04/28

 

ADOMYNĖJE OBUOLIAIS KVEPIANTI DVASINĖ ŠVENTĖ

Muzikantams ir raudonšonių obuolių krepšeliai iš Adomynės bendruomenės. Autorės nuotrauka

Praėjusį sekmadienį, rugsėjo 10-ąją, Adomynės Švenčiausiosios Mergelės Marijos bažnyčioje vyko tituliniai atlaidai. Po šv. Mišių, kurias aukojo kunigas Raimundas Simonavičius, koncertavo sakralinės muzikos festivalio „Regina Pacis“ dalyviai – smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Gleb Pyšniak.

Pasibaigus koncertui žmonės rinkosi į tradicinį obuolių balių Adomynės dvare. Obuolių krepšeliai įteikti ir muzikantams.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Vasariškai šilta ir obuoliais kvepianti popietė visus nuteikė toliau tęsti nuoširdų bendravimą. Adomynietės moterys kvietė paragauti savo kepinių su obuoliais, išgerti kavos ir arbatos.

Adomynietė Virginija Pakalniškienė, Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro vadybininkė, papasakojo, kad kunigas Juozapas Vilėniškis visus parapijiečius į tokius „antanupkinių“ (antaninių) obuolių balius pradėjo kviesti 1927 metais. Po bažnyčios titulinių atlaidų, po kermošiaus per agapę bažnyčios šventoriuje visi būdavo vaišinami obuoliais, jų sultimis, gal ir obuolių vynu, obuoliene, kepiniais su obuoliais.

Šią tradiciją adomyniečiai atgaivino gal prieš aštuonerius metus.

Adomynės bendruomenės pirmininkė Arevik Babajan sakė, kad adomynietės moterys obuolių baliui noriai kepa pyragus, sausainius su obuoliais. Šią tradiciją nesunku tęsti. Juolab kad ji turi gilias istorines šaknis. Aplinkui nestinga ir obuolių. Tik gaila, kad šiemet daug kam ši diena sutapo su asmeninėmis šventėmis, bendraklasių susitikimu. Taigi žmonės šiek tiek prasisklaidė, mažiau jų atėjo.

Plačiau skaitykite rugsėjo 12 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Virginija Pakalniškienė (kairėje), Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro vadybininkė, ir Adomynės bendruomenės pirmininkė Arevik Babajan džiaugėsi, kad Adomynėje tęsiama obuolių baliaus tradicija.
Autorės nuotraukos
Danutė Čiurlienė savo pyragą papuošė uogų šakelėmis.
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video