2024/04/27

 

KNYGĄ PRISTATYS DU KUPIŠKIO KRAŠTO ANŪKAI

Rugsėjo 13 d. (trečiadienį) 17.30 val. Kupiškio viešojoje bibliotekoje bus pristatomas iliustruotas romanas „BĖGLIAI. Jūrų keliais į Ameriką“, kurio autoriai – du Kupiškio krašto anūkai.

Kas jie?

Justinas Žilinskas (gim. 1974 m.) – knygos teksto autorius, rašytojas, teisininkas, Mykolo Romerio universiteto profesorius. Šią knygą jis dedikuoja iš Totorių kaimo (Skapiškio parapija) kilusiems savo seneliams – Juzefai ir Pranui Žilinskams – du kartus įveikusiems Atlanto vandenyną ir patyrusiems emigrantų dalią.

Justino Žilinsko tėvas Pranas Juozas Žilinskas gimė Buenos Airėse (Argentina) ir tik 1955 m. su šeima grįžo į Lietuvą. Justino mama Vida Augustinaitė-Žilinskienė – kupiškėnė, gimusi Skodinių kaime, kur sugrįžtančių dar laukia gimtoji sodyba ir senas sodas.

Ūla Šveikauskaitė (gim. 1994 m.) – knygos komiksų autorė, dailininkė, dizainerė, gyveno ir dirbo Vienoje (Austrija), šiuo metu gyvena ir mokosi Porte (Portugalija). Iliustruoja knygas ir žurnalus.

Ūla – kupiškėnų žurnalistų Eugenijos ir Rimanto Urbonų anūkė (žurnalistės Ievos Urbonaitės dukra).

Kaip knygos autoriai vienas kitą surado? To ir paklausime per knygos sutiktuves.

Apie ką knyga?

„BĖGLIAI. Jūrų keliais į Ameriką“ – nuotykinis romanas, paremtas gausia istorine medžiaga, rekonstruojantis XX a. pradžios lietuvių keliones į Jungtines Amerikos Valstijas.

1912-ieji. Jokūbas – gimnazistas, turėjęs palikti mokyklą dėl lietuviškos veiklos. Veronika – nuskurdusio lenkų bajoro dukra. Netikėtas šių dviejų žmonių susitikimas ir įsižiebę jausmai pakvietė į drąsią ir pavojingą kelionę – per Europą ir Atlantą iki Hadsono upės žiočių, kur stūkso „Laisvės“ statula. Daugybė išbandymų: išmonė gauti bilietus ir kirsti sieną, kankinančios patikros muitinėse, negalavimai bangų blaškomame laive ir paslapčia vykdomi nusikaltimai. Amerika – toli, kelionė trunka ilgas savaites.

Ar pavyks perplaukti Atlantą ir įsikurti Amerikoje?

Kupiškio viešosios bibliotekos inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video