2024/04/30

 

MOKYTOJŲ STREIKO NUOJAUTA

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Naujus mokslo metus dalis šalies mokytojų žada pasitikti streikuodami. Nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimo didinimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį streiką, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį.
Ar į jį planuoja įsijungti Kupiškio rajono mokytojai? Kokia nuotaika vyrauja?

Jurga BANIONIENĖ

Mokytojai – pavargę

Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos mokytoja, Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos šios progimnazijos profesinės organizacijos pirmininkė Daiva Palionienė, tvirtino, kad mokytojai yra pavargę.

„Ne dėl atlyginimo, sausį gavome 10 proc. didesnį, lyg atrodė, kad neblogai, bet viską suėdė infliacija. Pirmiausia mes keliame klausimą dėl geresnių darbo sąlygų. Klasės yra per didelės, penktokų po 27, 28, aštuntokų – po 29 ir pan.

Kaimo mokyklos ieško vaikų, o mums reikėtų mažinti jų skaičių. Progimnazijoje vaikai labai judrūs, dažnai nesilaiko taisyklių, mokytojai pavargsta nuo triukšmo, pirmas jų darbas – būti tramdytoju.

Yra ir kitų niuansų, pavyzdžiui, mokytojas nešasi į mokyklą popierių, tušinukus, perka visas kitas priemones, literatūrą sau. Tai žeminantys dalykai. Argi gydytojas ar kitos specialybės atstovas taip daro? Nelogiška.

Daug yra vaikų, turinčių įvairių poreikių, jei pradinėse klasėse dirba nemažai mokytojų padėjėjų, 11 ar 12, tai mes, mokantys nuo 5 iki 8 klasės, turime tik vieną. Etato apmokėjimas irgi klaidina, vieni turi 20 pamokų ir etatą, kiti – 26 ir jo beveik neturi. Mokytojų nuotaika nėra labai gera, nes ne visi dirbame visu etatu, algos – nestebuklingos“, – kalbėjo D. Palionienė.

Pašnekovės manymu, streikuojant galima daug pasiekti. Kaip kitaip įrodyti, kad yra blogai, prastos darbo sąlygos. Pervargę ne tik mokytojai, bet ir didelėse klasėse besimokantys vaikai.

„Mes juk jų nepasirenkame. Ateina vieni triukšmingi, kiti labai tylūs. Didelį dėmesį skiriame problematiškiems, o gabiausiems kartais jo pagailime. Mažesnėse klasėse būtų mažiau problemų“, – mintis dėstė mokytoja.

Plačiau skaitykite rugsėjo 9 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Jeigu taip sunku dirbti mokkytoju——-rinkites kitus darbus. PC laukia jusu………..

  • Tiesa parase KUPISKENAS. Tegu mokosi pagalbinese mokyklose kur jiems ir vieta. Dabar „integruoti“ i normaliu mokiniu klases.Trukdo mokytis jiems.O mokytojai gauna prieda prie algos uz „tokius mokinius“ KO SKUNDZIATES??????

    • Sveiki,tuos priedus galime pervesti Jums.

  • Pasirinkot pedagogo kelią, Žinojot kur einat. Niekas gi nevertė. Gerai tik ten, kur mūsų nėra. Pritariu, nėra lengvas mokytojo darbas, bet kur šiais laikais lengva…

    • Po darbo policijoje nuėjau padirbėti mokyklinio autobuso vairuotoju. Su nusikaltėliais dirbti buvo kurortas, lyginant su mokiniais.

  • Dirba po 18 akadademinių (45 min) valandų per savaitę, kai kiti dirba po 40 valandų. Nebeturi sarmatos. Algos nori. Dar priedo, visokios kalėdos, velykos, rudenėlio, pavasarėlio atostogos. Jei blogai, tegul eina į parduotuvės kasą. Bet nenori, ten reikės dirbti, o ne direktoriui ataskaitas rašyti apie nieko neveikimą. Dirbau, žinau tą virtuvę.

    • Sveiki ,pabandykite porą pamokų dirbti ..ne nosį krapštyti,su paaugliais…jei būsit neiškoliotas ,ar išvytas iš kabineto …tai Jums pasisekė.

    • Labai teisingi žodžiai.Atostogų daugiau negu darbo.Prekybos centrai priims su malonumu.

    • Tai eik ir mokytojauk. Negaila. Arba vaikus mokytojais užaugink. Ot būsit ponais.

      • Mokytojavau. Ten ne moterys dirba, o bobos. Pavydas, apkalbos, protegavimas. Nesu matęs šlykštesnio kolektyvo. Surūgusi pelkė. Dirba ne dėl vaikų, o dėl ataskaitų, kad prieš kitus, popieriuose, gražiai atrodytų. Nevaidinkite aukų.

        • Tamsta matyt apie pelkių bobas tik ir teišmanai.

    • Kažką dirbo,kažką girdėjo,kažką papliauškė nė pats nesuprato.Turėtum supratimą neaiškintum apie tai ko regėt neregėjęs ir suopročio apie ką visai neturi.Šiaip sau neina streikuot žmonės.Jei streikuoja,reiškia reikia streikuot.

  • Reikia daugiau mokytojų asistentų etatų, ten perkeliant dalį pedagoginio krūvio.

    • Ne asistentų reikia, o „pusdebilius ypatinguosius“, perkelti į pagalbines mokyklas, kaip buvo anksčiau.

      • Taip neišspręstas liks integravimosi klausimas.

  • Palaikau,pritariu.Ačiū.

Rekomenduojami video