2024/04/27

 

NETURINČIŲ NUSISKUNDIMŲ DĖL SVEIKATOS VAIKŲ – MAŽUMA

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vaikų ligų gydytoja Stasė Kaluinienė. Nuotrauka iš asmeninio pašnekovės albumo

Vaikams, ugdomiems pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo programas, būtina turėti vaiko sveikatos pažymėjimą. Jis galioja vienerius metus. Specialistai rekomenduoja tėvams nedelsti ir pasirūpinti vaiko profilaktiniu sveikatos tikrinimu nelaukiant naujų mokslo metų pradžios, kai gydymo įstaigose susidaro eilės.

Ar įprasta šios rekomendacijos laikytis? Kokius negalavimus gydytojai dažniausiai nustato vaikams? Apie tai pasikalbėjome su Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vaikų ligų gydytoja Stase Kaluiniene.

Jurga BANIONIENĖ

Paskutinių dienų nelaukia

Kartą per metus profilaktiškai tikrintis sveikatą pas savo šeimos gydytoją ir gydytoją odontologą privaloma visiems vaikams iki 18 metų. Kadangi Lietuvoje vaikai draudžiami valstybės, jiems suteiktos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Atlikus vaiko sveikatos profilaktinį patikrinimą, išrašomas vaiko sveikatos pažymėjimas, kuris galioja vienerius metus. Taigi šeimoms sudarytos galimybės visus metus joms patogiu laiku pasirūpinti vaiko sveikatos profilaktiniu patikrinimu ir laiku pristatyti vaiko sveikatos pažymėjimą į ikimokyklinę ugdymo įstaigą ar mokyklą.

Pasak gydytojos S. Kaluinienės, tėvai nebeatideda paskutinėms vasaros dienoms vaikų profilaktinių sveikatos patikrinimų.

„Tai vyksta visus metus, nes pasitikrinti sveikatą galima ir sausį ar vasarį, tada vėl reikia tikrintis tik po metų. Bent mano apylinkėje, kadangi visą birželį ir liepą neatostogavau, patikrinimai eina į pabaigą. Žinoma, dar yra besikreipiančių, bet nedaug. Anksčiau tėvai suskubdavo tik rugpjūčio pabaigoje, dabar nebe, nes vasarą daug kas išvažiuoja atostogų. Ir darželiuose tai primenama, tėvai skubiai registruojasi sužinoję, kad baigėsi vaiko sveikatos pažyma“, – kalbėjo gydytoja.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 22 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video