2024/04/28

 

SAVIVALDOS RINKIMŲ DALYVIAMS VRK GRĄŽINS BEVEIK 1 MLN. EURŲ RINKIMŲ UŽSTATŲ

Rugpjūčio 10 dieną Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) priėmė sprendimą grąžinti beveik 1 mln. eurų 2023 m. kovo 5 d. savivaldybių tarybų ir merų rinkimų politinės kampanijos dalyviams.

Rinkimų užstatai bus sugrąžinti politinėms partijoms, politiniams komitetams ir save išsikėlusiems kandidatams, kurie per pavasarį vykusius rinkimus yra gavę daugiau kaip 3 procentus rinkėjų balsų, politinės kampanijos metu nebuvo pripažinti papirkinėję rinkėjus, nepadarė kitų šiurkščių Rinkimų kodekso pažeidimų bei pagal nustatytus terminus laiku pateikė finansines ataskaitas ir kitus reikalingus dokumentus VRK.

VRK duomenimis, bendra grąžintinų užstatų suma siekia 968 388 eurus.

Tačiau dalis politinės kampanijos dalyvių, kurie neįgyvendino aukščiau išvardytų Rinkimų kodekso reikalavimų, rinkimų užstatų neteks. Iš viso negrąžintinų užstatų priskaičiuota 282 206,80 eurų. Juos VRK perves į valstybės biudžetą.

VRK posėdžio metu buvo nuspręsta atidėti rinkimų užstatų grąžinimą keletui savivaldos rinkimų politinės kampanijos dalyvių. Toks sprendimas priimtas dėl to, kad iki šiol dėl jų vykdomi tyrimai ar (ir) atliekamas politinės kampanijos finansavimo ataskaitų tikrinimas. Kitais atvejais laukiama, iki kol įsiteisės VRK sprendimas ar bus paskelbta teismo nutartis.

2023 m. kovo 5 d. vykusių savivaldybių tarybų ir merų rinkimų užstatas siekė 1 598 eurus. Tie politinės kampanijos dalyviai, kurie kandidatuodami kartu ėjo ir su savivaldybės tarybos nario ar mero pareigomis nesuderinamas pareigas, buvo sumokėję dvigubą rinkimų užstatą – 3 196 eurus.  

VRK inf. ir nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video