2024/04/28

 

GYVENIMO KOKYBĖ RUSIJOS FEDERACIJOJE. STATUSAS – MIRŠTANTI VALSTYBĖ

EPA-ELTA nuotrauka

Pagal tradicinę gyvenimo kokybės nustatymo metodiką Rusija yra blogiausias žmogaus gyvenimo sąlygas turinti šalis pasaulyje. O tai, kad pastaraisiais metais (ypač per pastaruosius metus) iš Rusijos masiškai bėga žmonės, skaičiuojami milijonais, rodo, kad jos gyventojai nepasitiki Kremliaus propaganda.

GYVENIMO KOKYBĖ – 52 vieta pasaulyje (Šveicarija pirmauja).

GYVENIMO SAUGUMAS – pagal smurtinių nusikaltimų (žmogžudysčių, išprievartavimų, chuliganizmo ir kt.) lygį. Pavyzdžiui, nužudymų skaičius Rusijos Federacijoje yra 12,5 100 000 gyventojų. Jungtinėse Amerikos Valstijose, kurių piliečiai turi daug ginklų, šis skaičius yra 5,5. Tuo pat metu Rusijos Federacija užima pirmą vietą pasaulyje pagal policijos pareigūnų skaičių, tenkantį vienam žmogui.

Rusijos Federacija patenka į penketuką Eurazijos šalių, kuriose žuvusiųjų keliuose skaičius yra didžiausias. Kasmet Rusijoje eismo įvykiuose žūsta 18 žmonių iš 10 000 gyventojų. Jungtinėse Amerikos Valstijose šis skaičius yra 11, o Europos šalyse – gerokai mažesnis. Mirtingumas nuo ligų Rusijoje yra vienas didžiausių pasaulyje: ji užima pirmą vietą pagal mirtingumą nuo vėžio, pirmą – nuo insulto ir infekcinių ligų.

Rusijoje žemas maisto kokybės lygis. Taip yra dėl gerai žinomų SSRS „svečių“, kurie užprogramavo nekokybiškus produktus ir išmokė gamintojus taupyti kokybės, o kartu ir vartotojų sveikatos atžvilgiu, dėl tarptautinių sankcijų, kai kokybiškus produktus tenka keisti kažkuo panašiu į palmių aliejų, ir tradicinės vietinės maisto kultūros.

LAISVĖS LYGIS. „Freedom House“ duomenimis, Rusija pagal laisves užima 172 vietą tarp Ruandos ir Kongo.

APLINKA: šiame reitinge Rusija yra šiek tiek žemiau vidurio – 112 vietoje, atsilikdama ne tik nuo visų išsivysčiusių šalių, bet ir nuo Afganistano, Vidurinės Azijos respublikų ir kt.

KLIMATAS. Teoriškai klimatas gali neturėti įtakos gyvenimo kokybei, nes pagrindinė problema yra ne nepalankios oro ir klimato sąlygos, o žmonių gebėjimas prie jų patogiai prisitaikyti. Vidutinė metinė 5,1 laipsnio temperatūra Rusijoje yra tarsi vidutinė temperatūra ligoninėje. Rusijoje yra 60 proc. amžinojo įšalo ir tik 15 proc. teritorijos melioruota.

Tačiau vėlgi problema net ne klimatas ir temperatūra – rusai apskritai neprisitaikę gyventi nepalankiomis klimato sąlygomis: dėl šiltų, tinkamų būstų, dujų, komunikacijų ir transporto kelių trūkumo, taip pat dėl didžiulės retai apgyvendintos teritorijos apskritai „normalaus“ klimato kraštas yra mažiau tinkamas šiuolaikiniam gyvenimui nei kitose Europos (įskaitant Skandinavijos) šalyse.

Rusijoje, nepaisant begalinių gamtos išteklių ir didžiulės teritorijos, vienam žmogui tenka apie 28 kv. m būsto. Pavyzdžiui, mažytėje, perpildytoje, išteklių neturinčioje Japonijoje – 39 kvadratiniai metrai. Prasčiau yra tik Honkonge (15 kv. m) ir Kinijoje (20 kv. m). Akivaizdu, kad tai taip pat yra SSRS tradicijos, prie kurių šiandieninė Rusija stengiasi sugrįžti.

Rusija nėra pati blogiausia pagal visas kategorijas, bet faktų visuma leidžia teigti, kad ji yra pati blogiausia vieta gyventi pasaulyje.

Pavyzdžiui, pagal laisves Rusijos Federacija yra pranašesnė už Egiptą, tačiau Egipte yra geresnis klimatas, geresnė maisto kokybė, mažesnis nusikalstamumas ir mažiau žūčių keliuose.

Pagal gyvenimo lygį Rusija lenkia Baltarusiją, Bulgariją, Meksiką ir Tailandą, bet Rusijoje žmonės dažniau miršta eismo įvykiuose, nuo nusikaltėlių ar policijos rankos, arba nuo lėtinių ligų.

Dėl klimato Rusijos Federacija yra mažiau komfortiška ir reikalauja daug energijos šildymui ir maistui. Rusijoje smurtinių nusikaltimų skaičius mažesnis nei Brazilijoje ar Meksikoje, tačiau bendras mirtingumo rodiklis daug didesnis.

Naujausias gyvenimo kokybės vertinimo kriterijus yra šalies dalyvavimas kare. Čia smarkiai padidėja smurtinės mirties ir sužalojimų rizika. Išskirtos šeimos, mobilizacija ir faktinis įkalinimas. Negalėjimas kurti profesinių, kūrybinių ir asmeninių ateities planų. Gyvenimo lygio smukimas dėl tarptautinių sankcijų. Tai, kad šalis kariauja agresyvų karą, sukelia riziką būti patrauktam baudžiamojon atsakomybėn už dalyvavimą kare ir karo nusikaltimus ir garantuoja žemą gyvenimo lygį po karo dėl neišvengiamų kompensacijų ir žalos atlyginimo, kurie bus taikomi šaliai agresorei. O Rusijos Federacija dar nepaskelbė visuotinės mobilizacijos, karo padėties ir oficialiai neįvedė karo padėties ekonomikoje. Ir sienos dar neuždarytos tiems, kurie nebuvo pakviesti į karinę įskaitą. Rusai šiuo klausimu turi „liaudies išmintį“: „Jei nespėjai, vadinasi, pavėlavai.“

Atsižvelgiant į šalies agresorės pilietybės kriterijų, Rusija neabejotinai yra blogiausia vieta planetoje (normaliam) žmogui gyventi.

Vassyl LAPTIICHUK

Versta iš „Telegram“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video